Ungaria ar putea reduce taxa pe bănci în 2016 dacă acestea majorează creditarea

Ungaria ar putea revizui acordul semnat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru a vedea dacă băncile comerciale au majorat creditarea către economie, a afirmat joi Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, transmite Reuters,
Economica.net - joi, 01 oct. 2015, 19:39
Ungaria ar putea reduce taxa pe bănci în 2016 dacă acestea majorează creditarea

În cadrul revizuirii acordului încheiat în februarie, care stabileşte reducerea taxei pe bănci din 2016, Guvernul va analiza dacă acestea au majorat împrumuturile acordate companiilor din Ungaria. Executivul va discuta cu Asociaţia Băncilor din Ungaria modul în care ar putea fi majorată creditarea acordată corporaţiilor în primul semestru din 2016, a explicat Janos Lazar.

Anul acesta, Guvernul de la Budapesta a ajuns la un acord cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Erste Bank privind reducerea taxei pe bănci din 2016. Erste s-a angajat să demareze un program de creditare pe trei ani, în valoare de 550 milioane de euro.

În bugetul pe 2016, Guvernul a prezentat venituri de 89 miliarde de forinţi din taxele asupra sectorului financiar, în scădere faţă de 144 miliarde de forinţi prevăzuţi pentru 2015.

De asemenea Janos Lazar a anunţat că Executivul va analiza în următoarele săptămâni toate posibilităţile pentru a se asigura că avansul economiei rămâne peste 2%.

Autorităţile de la Budapesta se aşteaptă anul acesta la o creştere a PIB-ului de 3,1%, în timp ce analiştii estimează o expansiune de 2,9% şi de 2,4% în 2016. 

Pentru majorarea veniturilor la buget, Executivul de la Budapesta a introdus în timpul crizei financiare o serie taxe care afectează companiile active în diverse sectoare ale economiei. Taxa specială pe bănci, introdusă în 2010 în Ungaria, este cea mai ridicată din Europa.

Grupul OTP este cea mai mare bancă comercială din Ungaria, urmat de diviziile ungare ale băncilor austriece Raiffeisen şi Erste, băncii belgiene KBC şi băncilor italiene Unicredit şi Intesa Sanpaolo.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, a început, în ultimii ani, să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi ţări precum Turcia. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...