Construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă ar putea demara peste doi ani – Gerea

Semnarea Memorandumului pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă ar putea avea loc în luna noiembrie, iar construcţia reactoarelor ar putea demara peste doi ani, a declarat, luni, ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, prezent la o conferinţă de specialitate.
Economica.net - lun, 05 oct. 2015, 08:29
Construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă ar putea demara peste doi ani - Gerea

‘Bine că am reuşit să ajungem la o înţelegere pentru a semna acel Memorandum, pentru că aici a fost extraordinar de dificil. În primul rând, este o investiţie extraordinar de mare şi greu mai vezi astfel de investiţii în perioada aceasta. Pretenţiile au fost mari şi de o parte şi de alta, anumite bariere venite şi din legislaţia europeană şi aşa mai departe. Important este că anul acesta noi l-am depăşit şi am agreat’, a spus Andrei Gerea.

Potrivit ministrului, semnarea Memorandumului cu partea chineză ar putea avea loc în luna noiembrie, cu prilejul vizitei premierului Victor Ponta în China.

Gerea a explicat că, ulterior semnării Memorandumului, va fi necesară parcurgerea unor paşi, precum pregătirea părţii investiţionale, construcţia urmând să demareze peste doi ani.

Nuclearelectrica este interesată în dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă deoarece este singurul proiect strategic pe termen lung care poate îndeplini atât nevoile de preţ, cât şi pe cele de consum intern, a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, pe 18 septembrie, la o masă rotundă organizată de Forumul Atomic Român (ROMATOM), la care s-a discutat viitorul programului nuclear din România.

”Nuclearelectrica este interesată în dezvoltarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, întrucât, în prezent, acesta este singurul proiect strategic pe termen lung care poate îndeplini atât nevoile de preţ, cât şi pe cele de consum intern, dar şi politica şi strategia energetică a Uniunii Europene şi ţintele de decarbonizare. În baza strategiei energetice până în anul 2030, Uniunea Europeană şi-a exprimat sprijinul hotărât pentru Uniunea Energetică, ceea ce subliniază necesitatea creşterii producţiei interne din surse curate”, a spus Lulache.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a participat, luni, la cea de-a XIV-a ediţie a Conferinţei cu tema ‘Investiţii şi reglementare în domeniul energiei’, organizată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Asociaţia Regională a Reglementatorilor în domeniul Energiei (ERRA), în perioada 5 – 7 octombrie, la Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României totalizau 62,135 miliarde de euro la finele lunii decembrie 2024, în creştere cu 1,57% comparativ cu nivelul de 61,174 miliarde de euro......
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2025, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 ...
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, scăderea ...
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata ...