Acord istoric pe tratatul comercial trans-Pacific. Victorie pentru SUA şi Japonia, pericol pentru UE

SUA, Japonia şi alte 10 ţări de pe ţărmurile Oceanului Pacific au ajuns la un acord pe tratatul comercial Trans-Pacific, cea mai importantă înţelegere de acest tip din ultimele două decenii. Tratatul va influenţa aproximativ 40% din comerţul global şi va înlesni schimburile comerciale şi de resursă umană între Statele Unite şi Asia. Acordul reprezintă un moment cheie în "pivotarea" către Asia, un element cheie al strategiei economice a administraţiei Obama, şi o victorie majoră pentru premierul japonez Shinzo Abe.
Economica.net - lun, 05 oct. 2015, 12:43
Acord istoric pe tratatul comercial trans-Pacific. Victorie pentru SUA şi Japonia, pericol pentru UE

Tratatul Parteneriatului Trans-Pacific, cunoscut ca TTP (Trans-Pacific Partnership) reprezintă totodată o reacţie din partea Statelor Unite şi Japoniei la ascensiunea economică a Chinei, care şi-a consolidat semnificativ, în ultimii 10 ani, influenţa regională şi globală, notează Financial Times.

Discuţiile au durat cinci ani, iar ultima întâlnire a avut loc în ultima săptămână la Atlanta, în SUA, unde oficialii statelor participante au purtat negocieri-maraton timp de şase zile, reuşind să pună la punct ultimele detalii. Printre temele controversate soluţionate peste weekend se numără durata perioadei de exclusivitate de care se bucură companiile farmaceutice atunci când dezvoltă un nou medicament şi accesul exportatorilor neo-zeelandezi pe pieţele de produse lactate din SUA, Canada şi Japonia.

Acordul a fost anunţat luni de miniştrii Comerţului din cele 12 ţări participante. Tratatul mai trebuie semnat de şefii de stat şi ratificat de forurile legislative.

TPP a fost criticat în întreaga lume pentru caracterul secret al negocierilor şi al conţinutului acordului, pentru că ar favoriza corporaţiile şi ar reduce influenţa sindicatelor din SUA, din moment ce înlesneşte circulaţia forţei de muncă. Printre opozanţi se numără şi Donald Trump, favorit în cursa pentru nominalizarea la alegerile prezidenţiale din SUA din 2016 din partea Partidului Republican.

Dacă TPP va fi aprobat şi ratificat la nivel naţional şi va intra în vigoare, va fi cea mai importantă mutare în comerţul global din 1994, când a fost înfiinţată Organizaţia Mondială a Comerţului.

Tratatul comercial Trans-Pacific ar putea deveni un deschizător de drumuri în comerţul secolului 21: abordează chestiuni precum circulaţia informaţiei, sau impune reguli de conduită şi guvernanţă pentru companiile de stat.

Printre cele mai controversate elemente se numără mecanismul de reglementare a disputelor dintre sectorul privat şi stat: în statele participante la TPP, corporaţiile vor putea chema guvernele în faţa unor curţi de arbitraj. Măsura este criticată deoarece există temeri că, astfel, companiile multinaţionale ar putea fi mai greu de controlat şi reglementat.

Un exemplu relevant este arbitrajul cerut de producătorul de ţigarete Philip Morris, care contestă legislaţia australiană anti-fumat, una dintre cele mai draconice din lume: Australia a interzis branding-ul pe pachetele de ţigări. La presiunile Australiei, Statele Unite au eliminat industria tutunului din mecanismul de arbitraj, astfel că un astfel de proces ar fi scos în afara legii odată cu ratificarea tratatului.

Pentru Uniunea Europeană, TPP reprezintă un pericol în ceea ce priveşte relaţiile comerciale cu SUA şi Asia. Washingtonul este în negocieri pentru un tratat comercial şi cu UE, TTIP, care are misiunea oficială de a înlesni comerţul între cele două continente şi de a întări polul transatlantic de putere în raport cu rivali externi precum China sau Rusia.

Negocierile anuale de la Doha, găzduite de Organizaţia Mondială a Comerţului, pentru un tratat comercial global sunt în impas de mai bine de 10 ani, astfel că SUA, UE şi marile economii asiatice au trecut la acorduri regionale, care ar putea avea ca punct final o reaşezare a comerţului mondial.

Te-ar mai putea interesa și
Călin Georgescu: Nu vom mai lăsa hipermarketul, micromarketul şi alţi răspânditori de otrăvuri (junk-food şi fast-food) să ne hrănească familiile
Călin Georgescu: Nu vom mai lăsa hipermarketul, micromarketul şi alţi răspânditori de otrăvuri (junk-food şi fast-food) ...
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din ţara noastră. Georgescu spune în cartea sa "Cumpăna României"......
Care a fost motivul „divorțului” dintre Austria şi Gazprom, o relaţie veche de peste 50 de ani – Reuters
Care a fost motivul „divorțului” dintre Austria şi Gazprom, o relaţie veche de peste 50 de ani – Reuters
Factorul declanşator care a pus capăt unei relaţii de peste 50 de ani între grupul rus Gazprom şi cel austriac OMV la ...
China vrea să fie un „asociat, nu un rival” al Uniuniii Europene şi cere independenţă Bruxelles-ului
China vrea să fie un „asociat, nu un rival” al Uniuniii Europene şi cere independenţă Bruxelles-ului
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat luni, la Beijing, că Uniunea Europeană şi China "sunt parteneri, nu adversari" ...
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Kremlinul a reacţionat luni în mod reţinut la victoria lui Călin Georgescu, în primul tur al alegerilor prezidenţiale ...