SUA: Un fost preşedinte al Adunării Generale a ONU, inculpat pentru corupţie

Un fost preşedinte al Adunării Generale a ONU, John Ashe, a fost inculpat de justiţia americană pentru primirea a peste 1,3 milioane de dolari drept mită de la oameni de afaceri chinezi în schimbul facilitării unor proiecte imobiliare, relatează marţi AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - mar, 06 oct. 2015, 17:43
SUA: Un fost preşedinte al Adunării Generale a ONU, inculpat pentru corupţie

John Ashe (61 de ani), ambasador al statului Antigua şi Barbuda timp de 10 ani până în noiembrie 2014, a fost ales în iunie 2013 preşedinte al celei de-a 68-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, desfăşurată între septembrie 2013 – septembrie 2014.

Ashe este acuzat de autorităţile americane că ar fi acceptat, între 2011 şi 2014, peste 1,3 milioane de dolari de la un grup de cinci persoane, se arată în documentul dat publicităţii marţi de procurorul federal din Manhattan (New York), Preet Bharara.

După acest anunţ, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat ‘şocat şi profund tulburat’ de acuzaţiile de corupţie aduse fostului preşedinte al Adunării Generale, apreciind că acestea ‘vizează însăşi inima integrităţii Naţiunilor Unite’. ‘Corupţia nu este o practică obişnuită la ONU’, a subliniat purtătorul de cuvânt al lui Ban, Stéphane Dujarric, într-un comunicat, precizând că, dacă va fi contactat, Secretariatul ONU va coopera cu autorităţile americane.

Potrivit procurorilor, gruparea celor cinci conta pe Ashe pentru a-i facilita construirea unui centru de conferinţe sponsorizat de ONU în Macao, în sudul Chinei, cu un buget de mai multe miliarde de dolari, precum şi concretizarea unor proiecte imobiliare în Antigua şi Barbuda.

Procurorii susţin că John Ashe a primit sute de mii de dolari în conturi bancare, precum şi diverse avantaje în natură.

Cei cinci se foloseau de o falsă organizaţie guvernamentală, al cărei preşedinte de onoare, adjunctul reprezentantului Republicii Dominicane la ONU, Francis Lorenzo, primea un salariu lunar de 20.000 de dolari.

Pe lângă Lorenzo, mai sunt inculpaţi pentru dare de mită doi oameni de afaceri, unul chinez şi altul de origine chineză, precum şi preşedinta şi directoarea financiară ale ONG-ului.

Principalul inculpat în acest dosar este magnatul imobiliar din Macao, Ng Lap Seng, cu o avere estimată la 1,8 miliarde de dolari, arestat şi plasat în detenţie preventivă pe 24 septembrie. El este acuzat că a introdus ilegal în SUA peste 4,5 milioane de dolari în numerar într-o perioadă de doi ani.

Te-ar mai putea interesa și
Întârzierile plăţiilor facturilor devin o vulnerabilitate tot mai mare pentru economie – analiză Sierra Quadrant
Întârzierile plăţiilor facturilor devin o vulnerabilitate tot mai mare pentru economie – analiză Sierra Quadrant
Efectele inflaţiei, scăderea vânzărilor, problemele logistice sau cele de finanţare au crescut semnificativ nivelul întârzierilor la plată, fapt care riscă să ducă la ample probleme......
Dezvoltatorul Redport, care construiește ansambluri rezidențiale împreună cu Dan Șucu, anunță intenția de listare pe Bursa de la București
Dezvoltatorul Redport, care construiește ansambluri rezidențiale împreună cu Dan Șucu, anunță intenția de listare ...
Redport, unul dintre principalii dezvoltatori imobiliari din București, anunță intenția de listare pe Bursa de la București ...
Centrala de la Midia a Rompetrol ar urma să fie finalizată la începutul primăverii
Centrala de la Midia a Rompetrol ar urma să fie finalizată la începutul primăverii
Centrala electrică de cogenerare de la Midia, cu o capacitate de 80 MW ar urma să fie terminată în sfârșit în primul ...
Otokar a semnat cu Romtehnica SA un contract pentru 1.059 de mașini blindate Cobra II
Otokar a semnat cu Romtehnica SA un contract pentru 1.059 de mașini blindate Cobra II
Producătorul global de sisteme terestre Otokar şi C.N. Romtehnica S.A. au semnat miercuri un contract multianual în valoare ...