Instanţa a constatat caracterul abuziv al unor clauze din contractul de credit de nevoi personale cu garanţie ipotecară, în franci elveţieni, încheiat în ianuarie 2008 între clienta M.R. şi OTP Bank pe o perioadă de 198 de luni (16 ani şi jumătate). Magistraţii au dispus îngheţarea cursului de schimb valutar la valoarea de la momentul semnării contractului, de 2,3090 lei/CHF, obligând OTP Bank România şi OTP Bank Nyrt (banca mamă din Ungaria), să recalculeze ratele pe toată durata de contractare şi să restituie clientei, reprezentată de avocatul Avram Codruţ, sumele care rezultă că au fost plătite în plus, cu dobândă. De asemenea, banca trebuie să plătească cheltuieli de judecată.
Instanţa a respins ca neîntemeiată cererea clientei reclamante privind restituirea creditului, potrivit hotărârii Tribunalului Bucureşti din 7 octombrie, publicată pe portalul instanţelor de judecată.
Hotărârea poate fi atacată în termen de 30 de zile la Tribunalul Bucureşti.
În urmă cu câteva zile, Tribunalul Bucureşti a obligat şi Credit Europe Bank să încaseze ratele unui credit în franci elveţieni (CHF) la cursul de 2,0950 lei / CHF, valabil la momentul semnării contractului şi să emită un nou grafic de rambursare care să prevadă restituirea creditului în lei. O soluţie similară a fost dată şi în 1 iulie 2015, împotriva OTP Bank, aminteşte avocatul Avram Codruţ într-un comunicat de presă.
Clienţii cu credite în franci elveţieni au protestat în iunie la Guvern şi, în lunile ianuarie-februarie, în faţa Parlamentului, cerând autorităţilor rezolvarea crizei CHF prin adoptarea unei legi de conversie în lei, la un curs istoric plus un maxim de 20%.
Grupul clienţilor cu credite în franci a demarat în martie, împreună cu Asociaţia Unilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), un proces de negociere cu şapte bănci (Raiffeisen, Volksbank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Românească, OTP şi Credit Europe Bank) pentru 1.500 de persoane, în baza unei împuterniciri notariale.
Dintre acestea, doar Volksbank, în urma preluării de către Banca Transilvania, a înaintat clienţilor o ofertă concretă, prin care banca preia o parte din povara creditului.
Portofoliile băncilor comerciale din România aveau, la 1 ianuarie 2015, un număr de 65.000 de clienţi cu credite în franci elvețieni, dintre care peste 36.500 au solicitat, până la începutul lunii iunie, conversia sau restructurarea împrumuturilor.