Judecătorii l-au audiat pe Alin Cocoş, după ce acesta şi-a recunoscut vinovăţia şi a cerut să fie judecat prin procedura simplificată, la fel cum au cerut anterior Dorin Cocoş şi Ionuţ Mihăilescu, fostul consilier al Alinei Bica.
Cererea acestora de a fi judecaţi mai repede a fost însă amânată de instanţă, până când vor fi audiaţi toţi inculpaţii şi martorii şi vor fi administrate probele de la dosar.
‘Recunosc în integralitate fapta. La sfârşitul anului 2011, l-am cunoscut pe Ionuţ Mihăilescu printr-un anturaj comun. Nu îmi aduc aminte care era acel anturaj. Am dezvoltat o relaţie amicală. La o sărbătoare am cunoscut-o şi pe Alina Bica, cred că într-un club’, a declarat Alin Cocoş.
El a relatat că a încercat de mai multe ori să vândă terenul din Snagov, deoarece avea nevoie de bani pentru finalizarea construcţiei unei clădiri.
La una dintre întâlnirile cu Ionuţ Mihăilescu, Alin Cocoş i-a prezentat acestuia oferta pentru terenul respectiv, suma cerută fiind de 180.000 – 200.000 euro, în condiţiile în care el îl cumpărase cu 203.000 euro.
Ionuţ Mihăilescu s-a arătat interesat, susţinând că vrea să cumpere terenul împreună cu nişte prieteni, printre care era şi Alina Bica.
‘La una dintre întâlniri a participat şi tatăl meu. Ionuţ Mihăilescu mi-a spus că nu are decât 100.000 euro, dar a menţionat că printre cumpărători era şi Alina Bica. Tatăl meu a acceptat preţul şi mi-a spus că are o obligaţie faţă de Alina Bica, de când era ea la ANRP. Ulterior, mi-a spus că obligaţia era legată de o despăgubire primită de Gheorghe Stelian. Am acceptat preţul pentru că tot ce am datorez tatălui meu. Dacă îmi spunea să vând cu 20.000 de euro, aşa făceam’, a mai spus Alin Cocoş.
Cele spuse de Alin Cocoş au fost confirmate şi de Dorin Cocoş, acesta declarând în sala de judecată că avea o obligaţie faţă de Alina Bica şi i-a spus fiului său că, dacă este cazul, să-l lase pe Mihăilescu să plătească terenul şi în rate.
Tot la acest termen al procesului, avocaţii Alinei Bica au cerut judecătorilor să dispună ca Elena Udrea să fie audiată în calitate de martor, pentru a arăta dacă SRI a pus presiune pe fosta şefă a DIICOT.
În dosarul ANRP, Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentanta Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.
În acelaşi dosar mai sunt judecate şi alte persoane care erau în componenţa comisiei: Crinuţa Dumitrean, Dragoş Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu şi Remus Baciu.
Au mai fost deferiţi justiţiei evaluatorul Emil Nuţiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe şi Dorin Cocoş, fiul acestuia, Alin Cocoş, şi Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al şefei DIICOT.
‘În 15 martie 2011, inculpaţii Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan şi Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu (…), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian şi alte persoane’, susţin procurorii.
Potrivit DNA, la 14 iunie 2014, Alina Bica a primit, prin intermediul fostului său consilier Ionuţ Mihăilescu şi în cote părţi egale cu acesta, un teren în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi în Snagov, judeţul Ilfov.
Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Alina Bica a dispus-o la 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat şi de reprezentantă a Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, a unui dosar de despăgubire pentru un teren din Capitală.