Deficitul balanţei comerciale a crescut cu un miliard de euro până la 4,78 miliarde de euro, în primele opt luni

Deficitul balanţei comerciale a atins valoarea de 4,788 miliarde de euro, în primele opt luni ale anului în curs, în creştere cu 971,3 milioane euro faţă de cel înregistrat în perioada similară din 2014, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - lun, 12 oct. 2015, 07:15
Deficitul balanţei comerciale a crescut cu un miliard de euro până la 4,78 miliarde de euro, în primele opt luni

Exporturile şi importurile au crescut cu 5,4%, respectiv cu 7,4%, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2015, faţă de aceeaşi perioadă din 2014. Exporturile FOB au însumat 35,993 miliarde de euro, iar importurile CIF au depăşit 40,781 miliarde euro, scrie Agerpres.

În luna august 2015, exporturile FOB au fost de 3,92 miliarde euro, iar importurile CIF au totalizat 4,77 miliarde euro, rezultând un deficit de 856,6 milioane euro.

Faţă de luna iulie 2015, exporturile din luna august 2015 au scăzut cu 22,3%, iar importurile cu 15,9%.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) în primele opt luni din 2015 au ajuns la 26,327 miliarde de euro la expedieri şi de 31,251 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 73,1% din total exporturi şi 76,6% din total importuri.

De asemenea, valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra-UE28) în perioada menţionată a depăşit 9,665 miliarde euro la exporturi şi 9,530 miliarde euro la importuri, reprezentând 26,9% din total exporturi şi 23,4% din total importuri.

Potrivit datelor INS, în primele opt luni din 2015, ponderile cele mai importante în structura exporturilor şi importurilor au fost deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (43,7% la export şi 36,5% la import) şi alte produse manufacturate) (33,1% la export şi respectiv 31,3% la import).

Preţul FOB (Free on Board — liber la bord) înseamnă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea mărfii, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pentru ca marfa să fie încărcată la bord.

Preţul CIF (cost, insurance, freight — cost, asigurare, navlu) înseamnă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportul internaţional.

 

Te-ar mai putea interesa și
Honda și Nissan lucrează la o fuziune între egali, pentru a lupta contra Tesla și a producătorilor chinezi
Honda și Nissan lucrează la o fuziune între egali, pentru a lupta contra Tesla și a producătorilor chinezi
Producătorii de automobile japonezi Honda și Nissan sunt în discuții pentru aprofundarea legăturilor, potrivit surselor, inclusiv o posibilă fuziune, deoarece provocările Tesla și rivalii......
Calea ferată Brașov – Sighișoara: „Cârtițele” Eleni și Varvara, oprite forțat din cauza unor condiții fizice imprevizibile
Calea ferată Brașov – Sighișoara: „Cârtițele” Eleni și Varvara, oprite forțat din cauza unor condiții ...
"Cârtițele" Eleni și Varvara, care sapă cele două fire ale Tunelului Ormeniș de 7,1 kilometri de pe traseul liniei ...
Județele în care s-au vândut cele mai multe apartamente în primele 11 luni din acest an
Județele în care s-au vândut cele mai multe apartamente în primele 11 luni din acest an
Tranzacțiile cu unități individuale au fost mai multe anul acesta decât în 2023. Creșterea este de 8% pentru primele ...
Încă o companie românească se extinde în toată regiunea. SmartWrap intră în Ungaria, Polonia, Bulgaria și Republica Moldova
Încă o companie românească se extinde în toată regiunea. SmartWrap intră în Ungaria, Polonia, Bulgaria și Republica ...
Piața ambalajelor flexibile din România s-a dublat în ultimii zece ani și a ajuns la circa 250 milioane de euro, urmând ...