Săptămâna trecută, un rezervor extern al unui avion Eurofighter al Bundeswehr-ului s-a detaşat şi a căzut în timp ce avionul făcea manevre la sol, pentru a se pregăti de decolare, a precizat un purtător de cuvânt al armatei germane, confirmând astfel o informaţie publicată de cotidianul Suddeutsche Zeitung.
‘Avionul a fost imobilizat şi teste sunt în curs’, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt, Roman Ladenko.
În urma incidentului, survenit la o bază aviatică din Estonia, Bundeswehr-ul nu mai autorizează zborurile avioanelor sale Eurofighter decât după demontarea rezervoarelor externe, ‘lucru regretabil, deoarece fără rezervoarele externe avioanele noastre de luptă nu au destulă autonomie pentru a survola Marea Baltică’, a subliniat maiorul Ladenko.
Aceste dezvăluiri intervin la o zi după ce Bundeswehr-ul a anunţat că suspendă livrările de Eurofighter, anterior fiind descoperit un defect de fuselaj, mai exact găuri prost ebavurate. Un defect similar a mai fost identificat în urmă cu un an.
În această privinţă, consorţiul Eurofighter a confirmat pentru AFP, miercuri, ‘neconformitatea’ a patru găuri în spatele fuselajului. Cu toate acestea, defectul de ebavurare constatat ‘nu afectează siguranţa aparatelor livrate clienţilor noştri’, a subliniat Theodor Benien, purtătorul de cuvânt al grupului cu sediul în Germania.
Nu în ultimul rând, cotidianul Die Welt a informat miercuri că lucrările la un nou radar al aparatului înregistrează întârzieri de mai multe luni. Chiar dacă proiectul noului radar nu a fost oficializat la nivelul diferitelor ţări partenere decât în noiembrie 2014, ‘el înregistrează deja cinci luni de întârziere şi o depăşire a costurilor cu circa 80 de milioane de euro’, notează cotidianul, care citează ultimul raport confidenţial al Ministerului Apărării al Germaniei.
Proiectul unui nou radar electronic pentru Eurofighter, aprobat în 2014 de cele patru guverne (britanic, german, italian şi spaniol), ar urma să fie finalizat în 2021 şi reprezintă o investiţie de un miliard de euro, dintre care 300 de milioane pentru societatea Airbus.
Eurofighter este fabricat de un consorţiu european format din compania britanică BAE Systems, italiană Finmeccanica şi franceză Airbus.
După mai multe eşecuri, acest concurent direct al avioanelor Rafale ale companiei franceze Dassault şi al Super Hornet fabricate de Boeing a repurtat recent un mare succes comercial, cu o comandă de 28 de aparate de zbor pentru Kuweit.