Operaţiunea, programată să dureze trei săptămâni şi care este găzduită de Italia, Spania şi Portugalia, presupune testarea unui răspuns din partea NATO la un conflict fictiv în Africa iniţiat de un stat inamic şi care riscă să ameninţe alimentarea globală cu energie şi comerţul maritim, sprijinind în acelaşi timp grupările islamiste şi contraterorismul.
Exerciţiul ‘va arăta că NATO poate apăra orice stat membru împotriva oricărei ameninţări’, a scris pe Twitter adjunctul secretarului general al Alianţei, generalul Alexander Vershbow.
La o ceremonie de deschidere la baza aeriană de la Trapani, Sicilia, fostul ambasador american a declarat că Alianţa se confruntă ‘cu un mediu în schimbare privind securitatea’, care este ‘mult mai instabil şi potenţial mai periculos’ decât Războiul Rece.
‘În Est, Rusia a anexat ilegal Crimeea, continuă să-i sprijine pe separatişti în estul Ucrainei, iar acum par să se fi implicat în războiul din Siria de partea (preşedintelui sirian) Bashar al-Assad’, a spus Vershbow, într-un declaraţie postată pe site-ul NATO.
‘În Sud, de la Siria la Libia, state eşuate sau aproape eşuate au deschis uşa pentru grupări extremiste şi teroriste, dornice să acopere vidul creat. În această nouă lume, aliaţii şi partenerii NATO trebuie să poată acţiona rapid şi decisiv’, a adăugat el.
Pregătirile pentru Trident Juncture au pornit la începutul lunii octombrie, cu sesiuni de instruire a staffului. Partea concretă a exerciţiului va debuta miercuri sub comanda generalului german Hans-Lothar Domroese, au spus oficiali ai NATO.
Aproximativ 36.000 de militari şi civili ar urma să ia parte la exerciţiu, alături de 130 de avioane, 16 elicoptere şi 60 de nave şi submarine. Circa 30 de ţări sunt implicate, inclusiv state care nu sunt membre NATO, cum ar fi Ucraina, dar şi structuri precum Uniunea Europeană şi Uniunea Africană.
Rusia a fost invitată să urmărească exerciţiul ca observator.
NATO a respins acuzaţiile conform cărora exerciţiul este îndreptat împotriva Moscovei, deşi va teste noua forţă de reacţie rapidă, creată anul trecut ca parte a răspunsului Alianţei la acţiunile Rusiei în Ucraina.