El a subliniat că eforturile pentru întărirea mecanismelor democratice trebuie continuate prin creşterea calităţii actului legislativ.
‘Rule of law presupune calitate, transparenţă şi corectitudine în adoptarea actelor normative. Reafirm că România are nevoie de legi clare, coerente şi durabile. O democraţie solidă nu-şi permite schimbări de legislaţie de pe-o zi pe alta şi nici artificii procedurale de tipul comasării mai multor acte normative fără nicio legătură între ele într-o singură Ordonanţă de urgenţă’, a spus şeful statului, la Biblioteca Centrală Universitară unde a participat la celebrarea a 800 de ani de la semnarea documentului Magna Carta.
Iohannis a precizat că trebuie respinse şi tentativele de încălcare a legii şi a afirmat că prioritatea mandatului său vizează consolidarea statului de drept şi întărirea mecanismelor democratice.
‘Statul de drept înseamnă că nimeni nu este mai presus de lege, iar când spunem nimeni aceasta înseamnă nicio putere a statului şi nicio persoană, indiferent de demnitatea publică în care se află, într-un moment sau altul’, a arătat şeful statului.
Klaus Iohannis a mai spus că justiţia a parcurs un proces de schimbare, care a făcut ca întreg sistemul să devină eficient, modern şi performant, şi a pledat pentru continuitate.
‘Un sistem judiciar independent, integru şi imparţial în care drepturile omului sunt respectate pe deplin este unul din pilonii de bază ai unui stat democratic. Justiţia contribuie la însănătoşirea societăţii prin combaterea unor fenomene grave care stagnează evoluţia comunităţii, de tipul corupţiei, precum şi la reechilibrarea raporturilor juridice de drept privat indiferent de natura lor’, a afirmat şeful statului.