Ministerul Finanţelor Publice a început discuţiile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional pe marginea bugetului de stat pe 2016, scrie Agerpres.
Săptămâna trecută, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, declara că se discută inclusiv posibilitatea încheierii unui nou acord. ‘În actualele condiţii la nivel internaţional, un astfel de acord, mult mai flexibil, poate constitui pentru România un plus’, spunea ministrul de resort.
Începând din 2009 şi până în prezent, România a încheiat trei acorduri consecutive de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană.
Ultimul acord cu FMI, care a expirat în septembrie 2013, a avut o valoare de două miliarde de euro însă autorităţile de la Bucureşti nu au accesat fonduri. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare. Acesta a fost cel de-al zecelea acord încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional din ultimii 23 de ani şi al treilea acord solicitat FMI, de la declanşarea crizei economice, în 2009.