Record de beneficiari de asistenţă socială care şi-au plătit taxele de teamă să nu rămână fără beneficii

Legea care condiţionează plata beneficiilor de asistenţă socială de achitarea taxelor la bugetul local şi-a dovedit eficienţa la trei ani de la intrarea în vigoare. Sumele economisite anul acesta de stat prin încetarea acordării alocaţiei pentru susţinerea familiei, a venitului minim garantat, a indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi a stimulentului de inserţie profesională sunt de aproape şase ori mai mici decât în 2014, pentru că numărul beneficiarilor de asistenţă socială care nu şi-au plătit taxele locale este de peste opt ori mai mic decât anul trecut. 
Cristina Şomănescu - Dum, 25 oct. 2015, 22:09
Record de beneficiari de asistenţă socială care şi-au plătit taxele de teamă să nu rămână fără beneficii

Astfel, statul economiseşte anul acesta doar 530.000 de lei, pentru că doar 286 de beneficiari nu şi-au achitat, până la termenul maxim admis prin lege, din luna septembrie, obligaţiile aferente anului 2014, datorate la bugetul local pentru bunurile avute în proprietate.

În 2014, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a economisit peste 3,14 milioane lei de la cei peste 2.400 de beneficiari de ajutor social, alocaţie pentru susţinerea familiei sau indemnizaţie pentru creşterea copilului care nu achitaseră, până în luna septembrie, obligaţiile datorate la bugetul local pentru bunurile pe care le au în proprietate.

Statul economiseşte peste 535.596 de lei, în perioada aprilie-septembrie (inclusiv), de la cei 286 de beneficiari de asistenţă socială care nu şi-au plătit taxele la bugetul local, până în luna septembrie, drept care Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), instituţia care gestionează aceste drepturi şi indemnizaţii, a încetat să le acorde beneficiile, reiese din datele care ne-au fost comunicate în exclusivitate de către ANPIS, şi pe care le-am analizat.

Amintim că în anul 2014, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a economisit peste 3,14 milioane lei, în acelaşi interval de timp, de la cei peste 2.400 de beneficiari de ajutor social, alocaţie pentru susţinerea familiei sau indemnizaţie pentru creşterea copilului care nu achitaseră, până în luna septembrie, obligaţiile datorate la bugetul local pentru bunurile pe care le au în proprietate.

Din datele pe care Economica.net le-a comparat reiese că numărul beneficiarilor de asistenţă socială care nu şi-au achitat taxele la buget local până în septembrie este de peste opt ori mai mic decât în 2014, iar sumele economisite la buget sunt de aproape şase ori mai mici decât anul trecut. După trei ani de aplicare, legea care obligă beneficiarii de asistenţă socială să-şi achite taxele la bugetul local, dacă vor să primească în continuare aceste indemnizaţii, plăţi, şi-a dovedit eficienţa.

Vă amintim că din anul 2012, legea responsabilizează beneficiarii de ajutoare sociale, de alocaţie pentru susţinerea familiei şi de indemnizaţie pentru creşterea copilului să-şi achite taxele şi impozitele la bugetul local, dacă vor să primească în continuare banii aferenţi celor trei tipuri de beneficii de asistenţă socială. În caz contrar, li se încetează dreptul la beneficiul de asistenţă socială.

Concret, dacă primarii constată că beneficiarii de asistenţă socială nu au plătit, până la data de 5 aprilie 2015, taxele şi impozitele datorate la bugetul local, aferente anului 2014, suspendă prin dispoziţie dreptul la venit minim garantat, indemnizaţie pentru creşterea copilului, stimulent de inserţie profesională şi alocaţie pentru susţinerea familiei, după caz, pentru o perioadă de cinci luni, începând cu luna aprilie.

Legea îi acordă beneficiarului rău-platnic o perioadă de cinci luni în care poate să-şi achite totuşi taxele şi impozitele la bugetul local.

Dacă în intervalul antemenţionat, beneficiarul achită obligaţiile legale faţă de bugetul local, este repus în plată, începând cu luna următoare celei în care a achitat obligaţia, inclusiv pentru drepturile cuvenite în perioada suspendării.  Dar dacă până la sfârşitul perioadei de cinci luni beneficiarul nu achită obligaţiile către bugetul local, i se încetează plata dreptului de asistenţă socială.

Oficialii Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială au comunicat, în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET, situaţia beneficiarilor de asistenţă socială către care statul a încetat plata drepturilor, din cauza neonorării obligaţiilor legale, datorate la bugetul local.

Economii de peste 112.440 lei, pe o perioadă de şase luni, de la beneficiarii de venit minim garantat care nu şi-au achitat taxele la bugetul local

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a încetat plata venitului minim garantat (VMG) către 83 de beneficiari care nu şi-au achitat taxele la bugetul local până în septembrie 2015. Cei mai mulţi dintre ei locuiesc în Vâlcea (12), Dâmboviţa (11), Bacău (9).
Numărul beneficiarilor de VMG rău-platnici e de peste 10 ori mai mic decât în 2014, potrivit informaţiilor analizate.

Statul economiseşte peste 104.388 lei, pe o perioadă de şase luni, de la beneficiarii de ajutor pentru susţinerea familiei rău-platnici.

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a încetat plata ajutorului pentru susţinerea familiei (ASF) către 122 rău-platnici până în septembrie 2015. Cei mai mulţi dintre aceştia locuiesc în judeţele Harghita (22), Bacău (16), Dâmboviţa (12). ANPIS economiseşte peste 104.388 lei de la rău-platici, în perioada aprilie-septembrie inclusiv, adică de peste cinci ori mai puţin decât în perioada similară a anului trecut.
Numărul beneficiarilor de ASF cărora li s-a încetat plata acestui drept e de peste 10 ori mai mic decât în 2014, reiese din datele pe care Economica.net le-a comparat.

ANPIS face economii de peste 210.768 lei de la beneficiarii de indemnizaţie de creşterea copilului (ICC) care nu au plătit taxele la bugetul local până în septembrie 2015.

ANPIS a încetat plata ICC către 45 de beneficiari care până în septembrie 2015 nu şi-au achitat taxele la bugetul local. Numărul lor e de peste şapte ori mai mic decât în 2014.
Cei mai mulţi rău-platnici locuiesc în Constanţa (7), Prahova (7), Dolj (4). ANPIS economiseşte de la rău-platnici peste 210.768 lei în aprilie-octombrie 2015, de aproape şapte ori mai puţin decât în intervalul similar din 2014.

Economii de peste 108.000 lei făcute de stat de la beneficiarii de stimulent de inserţie profesională. E primul an în care aceştia intră în lista neagră a rău-platnicilor.

ANPIS a încetat plata către 36 de beneficiari de stimulent de inserţie profesională (STIM) care până în septembrie 2015 nu au plătit taxele la bugetul local. Cei mai mulţi rău-platnici locuiesc în Timiş (6) şi Constanţa (4).
Precizăm că acesta e primul an în care beneficiarii de stimulent de inserţie profesională intră pe lista rău-platnicilor; până acum numărul lor a fost nesemnificativ şi nu a fost inclus în evidenţele rău-platnicilor.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...