Primele plecări de refugiaţi din Grecia către Luxemburg şi Suedia sunt ”prevăzute să aibă loc în următoarele zile”, în cadrul procedurii europene denumite ”relocalizare”, ce vizează repartizarea în doi ani în cadrul UE a 160.000 de refugiaţi sosiţi în Grecia şi Italia, a indicat, de asemenea, Ministerul grec privind politica migratorie.
Invocând un audit întocmit de către autorităţi, ministerul a stabilit ”la circa 480 milioane de euro anul viitor” sumele necesare ţării pentru a se ocupa de nou-sosiţi, al căror număr a depăşit acum o jumătate de milion de la începutul anului, a indicat Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).
”Din acest total, 330 milioane de euro nu au fost prevăzuţi de către fondurile europene, care vor trebui să fie întărite pentru a asigura aceste cerinţe”, precizează ministerul într-o notă de informare.
UE trebuie ”să clarifice, de asemenea, problema finanţării procedurii de relocalizare”, prevăzând ”o finanţare excepţională” pentru cheltuielile acestui mecanism, convenit de către cele 28 de state membre în vară, ”care nu au fost prevăzute în cadrul planurilor bugetare multianuale europene”.
Ministerul grec a subliniat, printre altele, că aşteaptă în continuare întăririle de personal promise pentru agenţiile europene Frontex (supravegherea frontierelor) şi Easo (azil) pentru a putea îndeplini misiunea de înregistrare a nou-sosiţilor şi de triere între refugiaţi şi imigranţi atribuită ţării. Doar şase state membre ale UE au oferit până în prezent 48 de experţi pentru Frontex, faţă de 775 ceruţi, în timp ce contribuţiile pentru Easo se ridică la 81 de experţi, faţă de 370 ceruţi, indică aceeaşi notă.
Potrivit organizaţiilor neguvernamentale prezente în insula grecească Lesbos, în prima linie a nou-sosiţilor, condiţiile de primire s-au deteriorat şi mai mult în ultimele zile la centrul de înregistrare şi de selecţie a imigranţilor (hotspot) din insulă, unde autorităţile par să fie depăşite de amploarea afluxului de persoane.