Marţea, angajaţii care lucrează în campusul Facebook din Silicon Valley sunt încurajaţi să oprească WiFi şi să treacă pe 2G, scopul final fiind de a asigura accesul universal la aplicaţiile şi produsele companiei.
„Numărul de persoane care se conectează la internet creşte în ritm ameţitor în ţările emergente şi, în cele mai multe cazuri, este vorba despre conexiuni 2G. Cu cele mai lente conexiuni 2G, poate dura până la două minute să încarci o pagină web”, a explicat Facebook, potrivit Financial Times.
Facebook, Google şi ceilalţi jucători mari din industria serviciilor online încearcă să se impună în zonele cele mai sărace de pe glob, precum India, mizând că numărul mare de utilizatori atraşi acolo le va aduce câştiguri importante pe termen lung, odată cu creşterea nivelului de trai.
Spre exemplu, Google a lansat o variantă a motorului de căutare online dezvoltată special pentru utilizatorii cu o conexiune slabă la internet şi a introdus o funcţie de vizionare offline la YouTube.
Facebook caută să conecteze la internet cât mai mulţi oameni din zonele foarte sărace ale globului prin programul Internet.org, în parteneriat cu operatorii telecom, care pariază că vor câştiga clienţi plătitori odată ce ţările respective vor ieşi din sărăcie.
Analiştii şi investitorii sunt însă sceptici că Facebook sau Google vor reuşi să facă bani în zonele sărace, deoarece principala sursă de venit a acestor companii este publicitatea online, aproape inexistentă în lumea a treia.