‘Avem nevoie de resursă umană. Poţi să ai o lege perfectă, un sistem foarte bun, dar dacă resursa umană nu este calificată să facă acest lucru, rezultatele sunt aceleaşi. Insist foarte mult să avem o bază de date cu toate persoanele implicate în achiziţii publice din zona publică – primării, instituţii judeţene, prefecturi, ministere, agenţii – astfel încât să ştim exact, pentru fiecare dintre aceste persoane, care este nivelul de pregătire, şi ce pregătire mai necesită fiecare persoană pentru a-şi putea desfăşura activitatea în bune condiţii. De asemenea, să poată fi verificate pentru a evita orice fel de situaţie de posibil conflict de interese între aceste persoane şi companiile care vin să liciteze’, a menţionat Teodorovici.
Ministrul Finanţelor a subliniat că persoanele care vor lucra în acest domeniu vor avea ‘un salariu pe măsură, pentru a le menţine în sistem şi pentru a capitaliza expertiza’.
Totodată, Eugen Teodorovici a precizat că personalul care lucrează în acest domeniu al achiziţiilor publice ‘ar trebui să fie pus pe acelaşi nivel cu auditorii’. ‘M-am gândit, astăzi, ca acest personal să fie protejat, aşa cum auditorii sunt protejaţi de lege, astfel încât cei care lucrează în domeniul achiziţiilor publice să nu aibă teama implicării, şi astfel să îşi folosească raţiunea profesională’.
‘Persoanele care lucrează în domeniul achiziţiilor publice trebuie să aibă un statut aparte, aşa cum au auditorii, astfel încât să fie protejaţi de lege faţă de orice interferenţă asupra superiorului direct sau mai sus’, a subliniat ministrul Finanţelor.
Eugen Teodorovici a vorbit despre necesitatea reformării sistemului de achiziţii publice. ‘Ştiţi foarte bine câte structuri sunt în acest sistem, structuri care din păcate au pus mare accent pe zonele de control şi nu pe zonele de prevenţie. Pe control ne-am specializat din păcate cu toţii, fapt ce a dus la blocarea acestor achiziţii publice. Trebuia să avem o strategie naţională de achiziţii publice, pe care Comisia Europeană a acceptat-o, fără de care România ar fi riscat oprirea banilor europeni’, a mai spus Teodorovici.
Guvernul a aprobat, în şedinţa din această săptămână, noul pachet legislativ privind achiziţiile publice, care transpune cele mai recente norme europene în domeniu.
În anul 2014, piaţa achiziţiilor publice a atins nivelul de 77,4 miliarde de lei.