În luna august a acestui an, Ucraina şi un grup al principalilor săi creditori au ajuns la un acord de principiu pentru restructurarea unor obligaţiuni în valoare de 15 miliarde de dolari. Acordul prevede ştergerea cu 20% a valorii obligaţiunilor ucrainene, precum şi extinderea maturităţii obligaţiunilor guvernamentale cu patru ani, până în 2027.
Rusia a refuzat să participe la negocierile privind restructurarea datoriei Ucrainei, argumentând că eurobondurile ucrainene de trei miliarde de dolari ar trebui clasificate ca datorii oficiale interguvernamentale.
‘FMI încurajează ambele părţi să se angajeze în discuţii constructive privind restructurarea acestor bonduri, pentru a promova finanţarea necesară programului sprijinit de FMI şi pentru a ajuta la restabilirea sustenabilităţii datoriei’, a afirmat purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice.
Acesta a adăugat că Board-ul FMI ar putea revizui prevederile care interzic instituţiei financiare să acorde împrumuturi unei ţări care rămâne în urmă cu plata obligaţiunilor.
Ucraina a obţinut un plan de ajutor de 40 de miliarde de dolari pe patru ani din partea aliaţilor săi occidentali, în frunte cu Fondul Monetar Internaţional, însă acest sprijin include un efort de 15 miliarde de dolari care trebuie acceptat de creditorii privaţi ai Kievului.