Măsura le va permite serviciilor de informaţii să ştie cine s-a conectat, de la ce terminal, la ce serviciu de internet şi în ce moment din ultimele 12 luni.
Textul mai prevede accesul parţial la istoricul de navigare al internauţilor, şi anume la ce site-uri au fost consultate, dar nu şi la ce pagini ale acestora.
Pentru a avea acces la conţinutul comunicaţiilor, serviciile de informaţii vor trebui să obţină un mandat aprobat atât de Ministerul de Interne, cât şi de un judecător. În prezent, aceste mandate sunt aprobate doar de Ministerul de Interne. Proiectul prevede însă şi excepţii pentru situaţiile de urgenţă.
Noile măsuri intervin într-un context de îngrijorare în Marea Britanie faţă de ameninţarea unor grupări precum Statul Islamic, care folosesc masiv internetul şi reţelele sociale, mai ales pentru a recruta jihadişti.
Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului şi-au exprimat însă preocuparea faţă de eventualele abuzuri ce vor rezulta din aplicare a legii, Shami Chakrabarti, directorul asociaţiei Liberty, apreciind că ‘acest text constituie un atac teribil asupra libertăţii fiecărei femei, fiecărui bărbat şi fiecărui copil din această ţară’.
Proiectul urmează să fie examinat de o comisie parlamentară, care îl va putea amenda înainte de a fi dezbătut în plen.