Programul va ajuta la ‘punerea în aplicare a reformei în sectorul de securitate, prin dezvoltarea unei doctrine de securitate în conformitate cu valorile democratice’, a declarat ambasadorul tunisian la UE, Laura Baeza.
El urmează să contribuie, de asemenea, la întărirea capacităţilor de luptă împotriva ‘criminalităţii transfrontaliere’, prin crearea ‘unei celule interministeriale de criză’ şi a ‘trei centre operaţionale rapide’ nu departe de frontierele cu Algeria şi Libia.
După revoluţia din 2011, Tunisia se confruntă cu o înmulţire a atacurilor jihadiste, majoritatea revendicate de mişcări având legături cu Al-Qaida, atacuri în care au fost ucişi zeci de militari, poliţişti şi jandarmi. În plus, două atentate, asupra Muzeului Bardo din Tunis, în luna martie, şi în staţiunea Sousse, în iunie, au făcut 60 de morţi, printre care 59 de turişti, fiind revendicate de Statul Islamic.
Recent, guvernul tunisian a anunţat că 20% din bugetul pe 2016 va fi consacrat domeniilor de securitate şi apărare.
Un raport din luna iulie al International Crisis Group (ICG) dezvăluia că aparatul de securitate tunisian rămâne disfuncţional, chemând la o reformă de amploare.
După atentatul de la Sousse, ţări aliate, printre care şi SUA, au anunţat că doresc întărirea cooperării cu Tunisia. Franţa a încheiat cu statul nord-african luna trecută un acord având ca domenii prioritare forţele speciale şi serviciile de informaţii.