Klaus Iohannis îl numeşte pe Dacian Cioloş în funcţia de premier

Fostul comisar european pentru Agricultură Dacian Cioloş a fost desemnat, marţi, de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru funcţia de premier, Iohannis precizând că soluţia agreată cu partidele politice, cu foarte mici excepţii, este cea a unui guvern de tehnocraţi.  Propunerea vine la aproape o săptămână de la depunerea mandatului de premier de către Victor Ponta, în 4 noiembrie.
Economica.net - mar, 10 nov. 2015, 15:07
Klaus Iohannis îl numeşte pe Dacian Cioloş în funcţia de premier

„În această etapă, pentru a rezolva problema guvernării şi pentru a avea garanţia că vom avea o îmbunătăţire netă a clasei politice, e nevoie de un premier independent sau tehnocrat, cum spunem, o persoana curată, care să nu fi fost implicată în niciun fel de scandaluri, integră, care a dovedit practic că ştie să gestioneze sisteme şi situaţii complicate. (…) E nevoie să fie promovaţi ministri care sunt performanti, care au dovedit aceasta performanţă şi asupra cărora nu planează niciun dubiu. (…) Aceste lucruri le-am prezentat şi partidelor politice. Am întrunit o largă majoritate pe aceste teme. A fost o situaţie interesantă pentru mine ca partidele au inţeles imediat care e miza şi că e nevoie să găsim o soluţie împreună. Aceasta soluţie o văd într-un guvern tehnocrat. Partidele au agreat această idee, cu foarte puţine excepţii şi am convingerea ca e calea corectă pentru următorul an până la alegeri, când cu siguranţă vom avea un nou parlament şi guvern. Aşadar, avand în vedere toate acestea, îl desemneze pentru funcţia de premier pe dl Dacian Ciolos”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis. 

Premierul desemnat Dacian Cioloş a dat asigurări, marţi, că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a se ridica la înălţimea încrederii acordate, el spunând că intenţionează să deschidă Guvernul spre societate. Mai mult, acesta a precizat faptul că în perioada următoare îşi va concentra atenţia şi energia pentru a-şi forma echipa atât din punct de vedere al persoanelor, cât şi al conceputului de program de guvernare.

„Mulţumesc pentru încrederea acordată şi doresc să îi asigur pe toţi cei care ne privesc de faptul că voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a mă ridica la înăltimea încrederii acordate. (…) Sunt conştient că un an de zile e o perioada lunga dar în acelaşi timp scurta. Nu o să ne putem limita doar la anumite decizii strict administrative, dar e o perioada prea scurtă pentru a declanşa şi finaliza reformele aşteptate. În măsura în care parlamentul va decide să dea mandat acestui guvern, voi lucra îndeaproape cu parlamentul, cu grupurile politice, pentru a progresa împreuna pe proiectele propuse. O să vă rog sa ma întelegeţi, în perioada urmatoare îmi voi concentra energia pentru formarea echipei. Imediat ce va fi formată, o să putem discuta mai în detaliu legat de proiecte”, a explicat Cioloş.

Fostul comisar european, Dacian Ciolos, a primit garantii ca isi va alege singur echipa de ministri, fara influenta din partea partidelor, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut marţi cea de-a doua rundă de consultări cu UDMR, UNPR, ALDE şi grupul minorităţilor naţionale în vederea desemnării premierului.

PSD a propus varianta ca Liviu Voinea să fie desemnat premier şi un guvern politic. Preşedintele social-democraţilor şi-a exprimat speranţa că propunerea viceguvernatorului BNR pentru funcţia de prim-ministru va fi susţinută de colegii din coaliţia de guvernare.

În schimb, PNL a precizat că este de acord cu varianta unui guvern şi a unui premier tehnocrat, aşa cum a propus preşedintele Klaus Iohannis.

Cine este Dacian Cioloş

Dacian Cioloș este inginer agronom. Demnitarul a urrmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994) și a obținut diploma de inginer horticultor. Ulterior, a urmat studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de producție și Dezvoltare rurală” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franța, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) și un master științific (DEA) în „Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) și Université Montpellier I (1996-1997).

Dacian Cioloș nu a făcut parte din niciun partid și a ocupat puține funcții politice. Acesta a devenit comisar pentru Agricultură in 2009, ducându-și mandatul la bun sfârșit, până in noiembrie 2014, cand noua Comisie Europeana si-a preluat atributiile.

Dacian Ciolos a devenit comisar pentru Agricultura in 2009, ducându-și mandatul la bun sfârșit, până în noiembrie 2014, când noua Comisie Europeană și-a preluat atribuțiile.

De asemenea, Cioloș a fost ministrul Agriculturii din octombrie 2007 până în decembrie 2008 (guvern Tariceanu), însă și-a păstrat reputația de tehnocrat.

Anterior funcțiilor din Ministerul Agriculturii, între 2002 si 2003, a lucrat pentru Delegația Comisiei Europene în Romania, pregătind implementarea SAPARD în România.

Te-ar mai putea interesa și
Județele în care s-au vândut cele mai multe apartamente în primele 11 luni din acest an
Județele în care s-au vândut cele mai multe apartamente în primele 11 luni din acest an
Tranzacțiile cu unități individuale au fost mai multe anul acesta decât în 2023. Creșterea este de 8% pentru primele 11 luni din acest an, potrivit calculelor Economica.net pe baza datelor de......
Încă o companie românească se extinde în toată regiunea. SmartWrap intră în Ungaria, Polonia, Bulgaria și Republica Moldova
Încă o companie românească se extinde în toată regiunea. SmartWrap intră în Ungaria, Polonia, Bulgaria și Republica ...
Piața ambalajelor flexibile din România s-a dublat în ultimii zece ani și a ajuns la circa 250 milioane de euro, urmând ...
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Filiala spaniolă a grupului Digi Communications din România își extinde operațiunile în Spania, a doua sa piață după ...
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale ...