‘Criza imigraţiei nu trebuie să destabilizeze peninsula balcanică. Stabilitatea şi prosperitatea ei sunt factori-cheie pentru Europa’, a subliniat Zaoralek.
Aderarea ţărilor din Balcani la UE ‘va asigura o stabilitate de durată regiunii sud-estice a Europei’, a subliniat, la rândul său, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. ‘Este extrem de importantă în primul rând integrarea în UE a statelor din Balcanii Occidentali’, a spus Timmermans.
Participanţii la summit – miniştrii de externe ai ţărilor din Grupul de la Vişegrad (Cehia, Slovacia, Polonia şi Ungaria), precum şi cei ai Sloveniei, Croaţiei şi ai ţărilor din Balcanii Occidentali – au semnat un acord privind înfiinţarea unui Fond pentru Balcanii de Vest.
‘El are drept scop acordarea de ajutor statelor din zona vestică a peninsulei balcanice în realizarea planurilor lor de aderare la UE şi extinderea cooperării regionale’, a precizat Zaoralek.
Prin acest fond, Grupul de la Vişegrad va susţine eforturile statelor din Balcanii Occidentali în vederea aderării cât mai grabnice la UE. Sediul central al Fondului, pe care îl va conduce un reprezentant al Albaniei, se va afla la Tirana.