Priorităţile economice ale guvernului Cioloş

Fondurile europene şi investiţiile în infrastructura de transport sunt identificate drept principalele priorităţi pentru economie în programul de guvernare al Cabinetului de miniştri propus de premierul desemnat Dacian Cioloş. Viitorul Guvern vrea să grăbească finalizarea autostrăzilor şi să îmbunătăţească atât absorbţia fondurilor UE, cât şi calitatea proiectelor finanţate.
Economica.net - lun, 16 nov. 2015, 09:55
Priorităţile economice ale guvernului Cioloş

ECONOMICA.NET prezintă în continuare o sinteză a principalelor angajamente ale viitorului Guvern în plan economic. Toate acestea ar trebui realizate în următoarele 12 luni de un guvern de tehnocraţi care ar trebui să beneficieze, cel mai probabil, de o majoritate de uniune naţională în Parlament.

Citeşte şi Ce averi au miniştrii din guvernul Cioloş

Guvernul va lua legătura imediat cu toate departamentele Comisiei Europene responsabile de gestionarea resurselor financiare, pentru a găsi soluţii rapide de eliminare a blocajelor şi de a accelera absorbţia fondurilor UE, se arată în Programul de Guvernare trimis Parlamentului de către premierul desemnat Dacian Cioloş. Este vizată atât creşterea gradului de utilizare a fondurilor UE, cât şi îmbunătăţirea calităţii proiectelor finanţate.

De asemenea, investiţiile în infrastructură vor fi tratate cu prioritate, se mai spune în document, noul Guvern urmând să „evalueze” stadiul proiectelor în curs de dezvoltare pe tronsoanele europene rutiere şi feroviare pentru a grăbi finalizarea lor.

Guvernul de tehnocraţi condus de Dacian Cioloş vrea de asemenea să îmbunătăţească gradul de încredere a agenţilor economici şi a investitorilor în dezvoltarea şi stabilitatea economiei şi promite „evitarea derapajelor economice potenţiale într-un an electoral”.

În ceea ce priveşte bugetul pe 2016, viitorul Guvern îşi propune menţinerea ţintelor de stabilitate macroeconomică, cu renegocierea MTO-ului (medium term objective) în vederea menţinerii unui nivel sustenabil al datoriei publice în raport cu PIB. În plus, unul dintre obiectivele Cabinetului Cioloş în scurta perioadă rămasă până la alegerile generale de la sfârşitul anului viitor este adoptarea şi implementarea măsurilor care să asigure creşterea convergenţiei în perspectiva aderării României la zona euro.

Investiţiile publice vor fi prioritizate pe baza unor indicatori obiectivi, având în vedere priorităţile de dezvoltare, se mai arată în Programul de Guvernare.

Viitorul Guvern vrea să realizeze „un plan de investiţii pentru următorii 10 ani, având concensul întregii clase politice”, în cadrul unei strategii naţionale de dezvoltare. Sunt promise consultări cu mediul privat, societatea civilă, ministerele de resort şi specialişti recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional.

„Deblocarea și finanțarea prin fonduri structurale a marilor proiecte de infrastructură de transport (rutier, feroviar, naval, aerian), reabilitarea și dezvoltarea sistemelor de irigații, a infrastructurii de transport gaze, electricitate și realizarea interconectării cu retelele europene”, este o altă prioritate în Programul de Guvernare.

Guvernul îşi propune de asemenea să stimuleze investiţiile străine, să creeze un fond naţional de investiţii şi o bancă naţională de dezvoltare şi să sprijine dezvoltarea pieţei de capital.

Dezvoltarea și exploatarea resurselor naturale într-o manieră profitabilă şi sustenabilă” se numără de asemenea printre priorităţile noului Executiv.

Locuri de muncă

Odată cu dezvoltarea infrastructurii şi accelerarea proiectelor din fonduri UE, Programul de Guvernare pune accent pe crearea de locuri de muncă şi creşterea productivităţii. Guvernul promite lansarea unei dezbateri publice privind crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea unor politici de urbanizare şi stimulare a atragerii şi reintegrării românilor din diaspora.

Agricultură

Este vizată de asemenea reindustrializarea şi dezvoltarea agriculturii, inclusiv prin investiţii cofinanţate din fonduri UE, pentru creşterea competitivitiăţii şi a valorii adăugate.

Companii de stat

Guvernul Cioloş vrea să continue procesul de restructurare şi eficientizare a companiilor de stat, cu gestionarea integrată a acestora prin intermediul unei singure structuri administrative.

Descentralizare

Programul de Guvernare propune de asemenea continuarea descentralizării administrative şi consolidarea autonomiei locale, prin restrângerea prerogativelor administraţiei centrale la strategie, politici şi control, concomitent cu descentralizarea resurselor financiare. Sunt promise un calendar pentru procesul de descentralizare şi o strategie de dezvoltare regională.

Energie

Finalizarea strategiei energetice naţionale este o altă prioritate a noului Guvern. Alte priorităţi de notat în energie: încurajarea programelor de eficienţă energeitcă, în special cu economisirea energiei la consumatorul casnic; continuarea interconectării reţelei de energie cu statele vecine.

Programul de guvernare complet al guvernului Cioloş este aici

Te-ar mai putea interesa și
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul său ministru al Apărării Boris Pistorius - un posibil înlocuitor -......
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Grupul antreprenorial românesc Simtel a intrat pe piața de energie electrică din Republica Moldova, cu deschiderea filialei ...
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic de 50 MW și are în plan încă unul de 100 MW
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic ...
Dezvoltatorul NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, va începe construcția primului parc fotovoltaic ...