Necesarul de capital al băncilor din Grecia se ridică la 14,4 miliarde de euro (15,9 miliarde de dolari), potrivit scenariului negativ al testelor de stres anunţat recent de Banca Centrală Europeană, şi la 4,4 miliarde de euro, conform scenariului de bază. Multe dintre băncile greceşti sunt deţinute de stat şi mai au puţini acţionari privaţi, scrie Agerpres.
De asemenea, SSM a aprobat planul NBG de a emite obligaţiuni convertibile contingente (CoCos) care vor fi plătite după vânzarea subsidiarei din Turcia, Finansbank.
NBG a decis săptămâna trecută să-şi vândă întreaga participaţie deţinută la subsidiara sa profitabilă din Turcia, Finansbank, pentru a-şi acoperi deficitul de capital. Cel mai mare grup bancar elen are un deficit total de capital de 4,48 miliarde de euro, din care 1,45 miliarde de euro în cazul scenariului de bază.
Analiştii estimează că în urma tranzacţiei NBG, care deţine 99,8% din Finansbank, ar putea obţine peste trei miliarde de euro.
‘NBG intenţionează să acopere deficitul de capital stabilit conform ambelor scenarii pe cât posibil cu fonduri din sectorul privat şi prin emiterea de acţiuni, având ca obiectiv limitarea ajutorului de stat, care ar majora povara datoriei Greciei’, a afirmat recent directorul general, Leonidas Fragiadakis.
NBG intenţiona să-şi majoreze capitalul cu 1,45 miliarde de euro până la sfârşitul lunii şi estimează că ar putea obţine 780 milioane de euro în urma unor ‘debt swaps’ (conversia unor datorii mai vechi în acţiuni sau participaţii la capital). Restul de 3,03 miliarde de euro (potrivit scenariului negativ) va fi acoperit de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) – principalul acţionar al băncilor elene – prin obligaţiuni convertibile contingente (CoCos).
În octombrie 2003, grupul financiar National Bank of Greece (NBG) a cumpărat pachetul majoritar de la Banca Românească, deţinând în prezent 99,279% din capitalul social al acesteia. Cu un capital social de peste 700 de milioane de lei şi o reţea naţională de sucursale în majoritatea oraşelor importante ale ţării, Banca Românească are 22 de ani de activitate pe piaţa bancară din România.
Finansbank a contribuit cu 100 milioane de euro (108 milioane de dolari) la profitul NBG din 2014.
Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.