Citeşte şi Cum ar putea pierde SUA a zecea mare companie a ţării. Pfizer încearcă să se mute în Irlanda
Graţie finanţării ieftine, sectorul sănătăţii a înregistrat un val fără precedent de fuziuni şi achiziţii începând din 2014, de la mari producători de medicamente care şi-au preluat rivalii mai mici şi până la consolidare în rândul producătorilor de medicamente generice precum şi fuziuni între asiguratori.
Preluarea Allergan de către Pfizer, care potrivit surselor ar putea fi anunţată chiar luni, va duce sectorul sănătăţii pe prima poziţie în topul sectoarelor în care s-au încheiat cele mai mari fuziuni şi achiziţii, devansând sectoarele energiei şi cel al tehnologiei.
Potrivit datelor Thomson Reuters, valoarea cumulată a fuziunilor şi achiziţiilor încheiate în sectorul sănătăţii de la începutul anului şi până săptămâna trecută a ajuns deja la 460,2 miliarde de dolari, devansând precedentul record de 392,4 miliarde de dolari stabilit în anul 2014. Comparativ, valoarea fuziunilor şi achiziţiilor din sectorul energiei se ridică la 572,4 miliarde de dolari iar în cazul tranzacţiilor încheiate în sectorul tehnologiei la 514,4 miliarde de dolari.
De asemenea, preluarea Allergan de către Pfizer este şi cea mai mare tranzacţie încheiată vreodată în sectorul sănătăţii, devansând precedentul record stabilit în anul 1999 când Pfizer a ajuns la un acord pentru preluarea Warner-Lambert pentru 90 de miliarde de dolari, în ideea de a dobândi medicamentul destinat combaterii colesterolului Lipitor.
Preluarea Allergan de către Pfizer va da naştere unui colos farmaceutic cu o valoare de piaţă de 330 miliarde de dolari şi vânzări anuale de peste 60 de miliarde de dolari, devansând cu mult actualul număr doi de pe piaţa farmaceutică americană, Merck & Co, care realizează vânzări anuale de aproximativ 40 de miliarde de dolari. Aceasta va fi, de asemenea, cea mai mare fuziune anunţată în acest an, devastând preluarea Plc de către Anheuser-Busch InBev pentru 107 miliarde de dolari, scrie Agerpres.
În plus, tranzacţia Pfizer-Allergan va da de gândit directorilor altor mari companii americane producătoare de medicamente, deoarece Pfizer vrea să-şi mute sediul fiscal în Irlanda, unde este înregistrat Allergan, pentru a beneficia de o taxă pe companii mai mică. În Irlanda taxa pe companii este de 12,5% faţă de 35% în SUA.
Merck & Co Inc, al doilea producător american de medicamente după Pfizer, declara în urmă cu un an că o astfel de tranzacţie în care o companie îşi schimbă sediul fiscal într-o ţară cu taxe mai mici nu se potriveşte cu strategia sa corporatistă. De asemenea, directorii producătorilor de medicamente din Elveţia şi Marea Britanie, care beneficiază deja de un regim fiscal mai favorabil, au declarat şi ei că nu se aşteaptă la megafuziuni în perioada următoare, chiar dacă multe din aceste companii au fost create în urma unor achiziţii de acest fel în anii 1990 şi la începutul anilor 2000.