Doar 25% din societăţile privatizate în România în 25 de ani mai sunt în viaţă – analiză asociaţie

Rata de succes a privatizărilor în România a fost sub 25% în ultimii 25 de ani, timp în care au fost vândute 7.726 de societăţi de stat, iar peste două milioane de locuri de muncă au fost pierdute, susţine preşedintele Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor, Cristina Chiriac, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 25 nov. 2015, 20:43
Doar 25% din societăţile privatizate în România în 25 de ani mai sunt în viaţă - analiză asociaţie

‘În 1989, sectorul privat din România nu exista. Din 1990 au început să fie demarate mai multe programe, iar cea mai importantă prevedere a programelor din ultimii 25 de ani a fost privatizarea. În această perioadă au fost privatizate 7.726 de companii, iar rata de succes este mai mică de 25%. Adică mai puţin de 25% din companiile privatizate mai sunt în viaţă. Efectul social al acestui fenomen este pierderea a 2 milioane de locuri de muncă’, a explicat Cristina Chiriac în cadrul unei conferinţe cu privire la impactul Codului Fiscal asupra IMM-urilor.

Ea a precizat că datele provin dintr-o analiză a asociaţiei pe care o reprezintă realizată pentru perioada 1990 – 2014, inclusiv.

În acest context, reprezentanta antreprenorilor susţine că IMM-urile ar trebui să preia această responsabilitate socială, de a absorbi personalul disponibilizat din instituţiile de stat însă, din păcate, acest sector continuă să fie neglijat de autorităţi. ‘Durerea cea mai mare este că sectorul IMM este lăsat în permanenţă pe ultimul plan’, a subliniat Cristina Chiriac.

Despre privatizare a vorbit, în cadrul conferinţei, şi preşedintele Asociaţiei Brokerilor din România, Dan Paul. Acesta a spus că eşecul privatizărilor în România este explicat prin forma aleasă de stat, respectiv vânzare directă, nu prin piaţa de capital, care este un proces mult mai transparent, şi, implicit, mai sigur, atât pentru stat cât şi pentru investitori. Însă statul evită această modalitate de privatizare pentru că ‘anumite persoane încă se gândesc la şpăgi’.

‘Statul nu vrea privatizări prin bursă pentru că încă se gândeşte la şpăgi’, a spus Dan Paul, precizând că privatizările prin bursă elimină orice urmă de îndoială asupra procesului, companiile devin transparente, sunt evitate scurgerile de bani, statul încasează în mod corect impozitele, iar societatea privatizată nu poate fi ‘sifonată’.

‘Pentru a rezolva o arte din aceste probleme ar trebui să avem un guvern cu mai puţini miniştri, însă mai bine plătiţi’, mai spus reprezentantul brokerilor.

El admite, totuşi, că şi Bursa de la Bucureşti are o problemă legată de volumul redus de tranzacţionare, astfel că este nevoie de atragerea investitorilor pe bursă, inclusiv a antreprenorilor de tipul IMM-urilor. ‘Nu pot să ofer nicio garanţie pentru anul 2016. Încercăm să atragem mai mulţi emitenţi privaţi la bursă. Există deja industriaşi români care au început să-şi dezvolte afacerile şi apelează la această alternativă de finanţare care se numeşte piaţa de capital’, a mai spus Dan Paul.

O altă problemă menţionată de reprezentantul brokerilor este de ordin cultural, pentru că investitorii doresc încă să deţină controlul companiilor: ‘Suntem prea aproape de comunism şi ne dorim încă să lucrăm la stat. Peste tot există două tendinţe în piaţa de capital – acţionarul mare să îl fure pe acţionarul mic şi managerii să-i fure pe acţionari. Acum, legea încearcă să creeze un echilibru. Ţările care au creat acest echilibru funcţionează, ca pieţe, foarte bine’, a mai spus Dan Paul.

Te-ar mai putea interesa și
Curtea de Conturi Europeană: Consumatorii din UE sunt bombardaţi cu tot mai multe menţiuni, logouri, sloganuri, etichete şi nutri-scoruri care pot fi nu numai confuze, ci şi înşelătoare
Curtea de Conturi Europeană: Consumatorii din UE sunt bombardaţi cu tot mai multe menţiuni, logouri, sloganuri, etichete ...
Consumatorii se pot pierde uşor în labirintul informaţiilor de pe etichetele alimentelor, care ar trebui să ajute oamenii să ia decizii în cunoştinţă de cauză atunci când cumpără......
5 semne că a venit timpul să vă renovați apartamentul
5 semne că a venit timpul să vă renovați apartamentul
Există câteva semne clare care indică faptul că a sosit momentul să vă renovați apartamentul. Observându-le, puteți ...
Brașovenii de la Allview construiesc un parc fotovoltaic de 25 mil. euro în Ialomița, care va ajunge la Petrom
Brașovenii de la Allview construiesc un parc fotovoltaic de 25 mil. euro în Ialomița, care va ajunge la Petrom
Divizia Renewable EPC by Allview semnează un contract de anvergură în valoare de aproximativ 24,6 milioane de euro, pentru ...
Depozitele bancare ale românilor au crescut cu 1,2%, la aproape 602 miliarde de lei în octombrie
Depozitele bancare ale românilor au crescut cu 1,2%, la aproape 602 miliarde de lei în octombrie
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna octombrie 2024 cu 1,2% faţă de luna anterioară, ...