Polonia: Noua taxă pe bănci va aduce venituri de 1,6 miliarde de dolari

Planificata taxă pe bănci în Polonia va aduce la buget până la 6,5 miliarde de zloţi (1,6 miliarde de dolari) pe an, mai mult decât se estima, a afirmat, joi, noul ministrul polonez de Finanţe, Pawel Szalamacha, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 26 nov. 2015, 16:14
Polonia: Noua taxă pe bănci va aduce venituri de 1,6 miliarde de dolari

Valoarea acţiunilor a trei dintre cele mai importante cinci bănci poloneze a scăzut, joi, la Bursa de la Varşovia, după publicarea noilor estimări, care sunt cu peste un miliard de zloţi mai ridicate decât se estima.

Noua taxă pe bănci este o altă lovitură pentru instituţiile financiare din Polonia, care trebuie să plătească cel puţin 1,4 miliarde de zloţi pentru a acoperi costurile falimentului SK Bank.

‘În privinţa noilor taxe pentru bănci şi supermarketuri, lucrurile sunt avansate. Vor fi taxate activele băncilor cu 0,39%, vorbim de 6 – 6,5 miliarde de zloţi’, a afirmat Pawel Szalamacha la postul de radio Wnet.

Conservatorii catolici eurosceptici, Partidul Lege şi Justiţie (PiS), care au câştigat alegerile parlamentare de luna trecută, au anunţat majorarea cheltuielilor cu aproximativ 45 miliarde de zloţi, echivalentul deficitului bugetar pe 2015, conform analiştilor care au analizat promisiunile politicienilor.

Planurile PiS ar urma să fie finanţate prin introducerea unor noi impozite şi o colectare mai bună a taxelor.

În Polonia, sectorul bancar şi cel de retail sunt controlate de companii străine. Băncile sunt sub presiune din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor, iar investitorii sunt îngrijoraţi de posibilitatea adoptării unei legi privind conversia în zloţi a creditelor în valută, ale cărei costuri sunt estimate la peste 5,9 miliarde de dolari. Criticii susţin că impunerea unor noi taxe în sectorul bancar şi cel de retail vor avea consecinţe nedorite, deoarece costurile vor fi suportate de clienţi.

Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare în franci elveţieni, contractate înainte de criza financiară, când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul. În prezent, o parte dintre aceştia au probleme la rambursare, în urma deciziei Băncii Naţionale a Elveţiei, din 15 ianuarie, de a elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc, fapt ce a condus la o depreciere cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul.

Din 2007, zlotul s-a depreciat cu 95%, astfel încât locuinţele polonezilor sunt evaluate mult sub preţurile de pe piaţă în zloţi.

Şi guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, Marek Belka, a avertizat recent creditorii că trebuie să se pregătească pentru conversia în zloţi a creditelor ipotecare în franci elveţieni.

‘Băncile trebuie să ştie că presiunile pentru conversie vor exista tot timpul şi vor creşte, astfel că trebuie să se pregătească din punct de vedere al capitalului prin neplata dividendelor şi acoperirea costurilor’, a declarat Marek Belka.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Ungaria a anunţat că va majora cu 40% salariul minim în următorii trei ani, o decizie care ar urma să susţină redresarea economiei, dar, spun criticii, ar putea alimenta inflaţia, transmite......
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont din Predeal. Hotelul a fost scos la licitație din ...
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte ...
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, ...