Acordul UE-Ucraina, important pentru stabilitatea Europei – premier olandez

Primul ministru olandez Mark Rutte şi-a exprimat joi susţinerea pentru asocierea între UE şi Ucraina, subliniind importanţa sa pentru stabilitatea pe continent, cu câteva luni înaintea unui referendum asupra acestui subiect, obţinut de eurosceptici olandezi, potrivit AFP.
Economica.net - vin, 27 nov. 2015, 06:12
Acordul UE-Ucraina, important pentru stabilitatea Europei - premier olandez

Premierul Rutte a estimat, cu ocazia primei vizite a preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko în Olanda, că Kievul trebuie să mai lucreze pentru a deveni ‘o democraţie cu parte întreagă, liberă de corupţie şi prosperă’.

Dar este în interesul UE să aibă un vecin puternic şi stabil la frontiera sa estică, a susţinut el în cursul conferinţei de presă, un vecin capabil să reziste tentativelor de destabilizare a Europei.

Acordul de liber schimb încheiat între Kiev şi UE urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016. El are scopul să întărească dialogul politic, precum şi schimburile economice şi comerciale între UE şi Ucraina.

Refuzul exprimat în 2013 de fostul preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici de a semna acest acord a declanşat revolta din Maidan (Piaţa Independenţei din Kiev) şi înlăturarea acestuia.

Dar trei organizaţii eurosceptice au reuşit să obţină organizarea unui referendum neconstrângător asupra acestui subiect, întrunind peste 300.000 de semnături. El urmează să aibă loc în 6 aprilie.

Petro Poroşenko a salutat acordul ca fiind începutul unei noi ere pentru ţara sa: ‘Este ultimul ‘La revedere’ spus Uniunii Sovietice, ultimul ‘La revedere’ spus comuniştilor. Vrem să traversăm Rubiconul, cine poate fi împotrivă ?’

Potrivit lui, ’98 % din acord se referă la reforme, apărarea drepturilor omului, libertate şi democraţie’. ‘Şi mi-ar place să ştiu cine este împotriva democraţiei, libertăţii şi reformelor ?’

Moscova, la rândul său, consideră acest acord o ingerinţă a UE în sfera sa de influenţă.

Tensiuni în estul Ucrainei au degenerat anul trecut în război civil. Moscova este acuzată de Occident că îi susţine pe separatiştii proruşi cu care se confruntă forţele guvernamentale. Conflictul s-a soldat cu peste 8.000 de morţi.

Mark Rutte a indicat că va evalua consecinţele referendumului după ce rezultatul acestuia va fi cunoscut. Guvernul său va judeca atunci dacă se impun schimbări în politică.

Chiar dacă referendumul nu este constrângător, el va fi urmărit îndeaproape într-o ţară în care euroscepticii conduc în sondaje, în perspectiva alegerilor legislative din 2017.

Te-ar mai putea interesa și
TOP Criptomonede care pot schimba jocul în timpul apropiat
TOP Criptomonede care pot schimba jocul în timpul apropiat
Piața de criptomonede s-a bucurat de creșteri agresive din urma alegerilor din SUA. Bitcoin s-a dovedit a fi una dintre cele mai profitabile tranzacții, spărgând noi recorduri aproape în......
Turcia vrea să plătească gazele rusești prin intermediul Gazprombank
Turcia vrea să plătească gazele rusești prin intermediul Gazprombank
Autorităţile din Turcia poartă discuţii cu SUA cu privire la exceptarea de la regimul sancţiunilor, astfel încât Turcia ...
Cabluri submarine secţionate: Suedia doreşte ca o navă cargou chineză suspectă să reintre în apele sale teritoriale
Cabluri submarine secţionate: Suedia doreşte ca o navă cargou chineză suspectă să reintre în apele sale teritoriale
Suedia a cerut marţi ca nava cargou chineză ancorată în largul coastei să revină în apele sale teritoriale pentru ...
Prospecțiuni SA ar urma să facă explorare seismică pentru petrol și gaze în Ucraina – surse
Prospecțiuni SA ar urma să facă explorare seismică pentru petrol și gaze în Ucraina – surse
Compania românească Prospectiuni ar putea începe în curând explorarea seismică 3D în Ucraina, susțin surse din piață ...