‘Rusia foloseşte activ aspectele energetice în politică. Se politizează foarte mult. Acele declaraţii care vin acum din partea Federaţiei Ruse sunt declaraţii politice. Ucraina îndeplineşte toate condiţiile menţionate în contractul privind importul de gaze din Rusia. Dacă vom compara consumul de gaze naturale din Ucraina pe parcursul anului acesta în comparaţie cu cel de anul trecut, vom vedea că volumul de consum s-a redus cu 20%. Sunt convins că vom depăşi şi iarna aceasta, având practica anului trecut, când partenerii noştri europeni ne-au ajutat mult în aprovizionarea cu gaze naturale – le-am primit prin Slovacia şi Polonia – şi sunt convins că dacă va apărea o situaţie similară şi anul acesta, partenerii noştri europeni ne vor ajuta în soluţionarea acestei probleme’, a declarat Bauer într-un interviu acordat AGERPRES.
El a precizat că, ‘garantat’, Ucraina rămâne o ţară de tranzit pentru gazele naturale care trec pe teritoriul său spre Europa.
‘Ucraina, luând în considerare toate aspectele ce ţin de această problematică, va rămâne o ţară de tranzit garantat a Europei pentru gazele naturale care trec prin Ucraina. (…) Eu cred că încetarea exportului de gaze către Ucraina nu este convenabilă pentru Rusia. Noi anul acesta suntem mult mai bine pregătiţi pentru sezonul de iarnă, decât am fost pregătiţi anul trecut. Gazele naturale sunt un produs care permanent trebuie exportat şi aş vrea să amintesc că Ucraina are cele mai mari posibilităţi de înmagazinare a gazelor naturale. Pentru Ucraina, cel mai important este să existe relaţii deschise de piaţă în problematica comerţului cu gazele naturale’, a mai spus ambasadorul.