Premierul francez Manuel Valls şi omologul său belgian Charles Michel, care au avut o întrevedere în marja conferinţei ONU dedicate temelor climatice (COP21) de la Paris, au convenit să lanseze o iniţiativă în acest sens, a declarat o sursă din anturajul lui Valls.
Este vorba de ‘prelungirea şi completarea (…) activităţii de schimb de informaţii multilateral lansat pornind de la nouă ţări’ din Uniunea Europeană, a spus această sursă. Mai concret, ar fi vorba despre armonizarea şi sistematizarea schimburilor de aşa-numite fişe S (fişele serviciilor interne franceze asupra unor indivizi consideraţi periculoşi sau radicalizaţi) şi echivalentele acestor fişe din alte ţări, prin intermediul Sistemului de Informaţii Schengen (SIS).
Potrivit agenţiei de presă Belga, în următoarele săptămâni ar putea avea loc o reuniune bilaterală franco-belgiană pe această temă, însă deocamdată nu a fost stabilită o dată.
Reprezentanţii grupului celor nouă ţări – Franţa, Belgia, Italia, Marea Britanie, Germania, Olanda, Spania, Irlanda şi Suedia – s-au mai reunit, tot în urma unei iniţiative franco-belgiene, în iunie 2014, după atentatul asupra muzeului evreiesc din Bruxelles.
După acel atac s-a aflat că Germania anunţase Franţa cu privire la revenirea din Siria a lui Mehdi Nemmouche, presupusul autor al acelui atentat, dar nu şi Belgia, din cauza unei erori în cooperarea multilaterală. La sfârşitul reuniunii din iunie, au fost luate o serie de măsuri cu privire la urmărirea şi semnalarea cetăţenilor care se duc în Siria.