‘Există un consens general’ de a merge cu prelungirea sancţiunilor pentru încă şase luni, a declarat miercuri presei, la Bruxelles, ministrul spaniol de externe Jose Manuel Garcia-Margallo, în marja unei reuniuni cu omologii săi din cadrul NATO.
Surse diplomatice au confirmat ulterior, sub protecţia anonimatului, că există un acord preliminar privind prelungirea sancţiunilor. Actualele sancţiuni impuse Rusiei de către UE urmează să expire la 31 ianuarie.
Nu se ştie deocamdată clar când va fi luată decizia oficială. Miniştrii de externe din UE urmează să se reunească la 14 decembrie.
Sancţiunile economice împotriva Rusiei au fost instituite pentru prima dată în iulie 2014, ca reacţie la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. Măsurile, care urmăresc să limiteze importurile Rusiei şi accesul băncilor ruseşti la pieţele de capital europene, au afectat grav relaţiile dintre Bruxelles şi Moscova.
Aceste măsuri sunt printre cei mai controversaţi paşi făcuţi pentru a limita implicarea Rusiei în Ucraina, afectând negativ atât economia rusă, cât şi pe cea a blocului comunitar.
Însă UE a condiţionat ridicarea sancţiunilor de succesul acordului de încetare a focului în estul Ucrainei, care trebuia să fie implementat până la sfârşitul acestui an, însă violenţele persistă.