Şeful alianţei Renault-Nissan speră să rezolve până pe 11 decembrie divergenţele cu Guvernul francez

Directorul general al alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a declarat că negocierile pentru rezolvarea divergenţelor cu Executivul de la Paris privind dublarea drepturilor de vot sunt în desfăşurare şi speră că rezolve problema până la întâlnirea boardului, programată pe data de 11 decembrie, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 04 dec. 2015, 09:09
Şeful alianţei Renault-Nissan speră să rezolve până pe 11 decembrie divergenţele cu Guvernul francez

Alianţa Renault-Nissan este considerată ca fiind unul din rarele exemple de parteneriate de succes din industria auto. În dorinţa de a garanta locurile de muncă şi investiţiile din Franţa, Guvernul francez este hotărât să-şi menţină influenţa la Renault-Nissan. În schimb, Nissan a propus modificarea termenilor alianţei cu Renault, în ideea de a echilibra relaţia dintre cei doi parteneri, în conformitate cu noile realităţi economice.

Anul trecut, Nissan a vândut un număr de două ori mai mare de autovehicule decât Renault şi a contribuit cu cea mai mare parte, 1,56 miliarde de euro, la profitul total de 1,9 miliarde de euro realizat de Renault, scrie Agerpres

‘Există o dată importantă, şedinţa boardului Renault din 11 decembrie. În prezent, au loc negocieri intense. V-aş ruga să aveţi răbdare şi să aşteptaţi până pe 11 decembrie’, a declarat Ghosn, într-un interviu acordat, joi, publicaţiei franceze ‘Le Figaro’.

Miercuri, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că Nissan a lansat noi propuneri pentru a nu mai fi sub controlul Renault şi pentru a contracara influenţa Guvernului francez în alianţa celor doi producători auto.

Un purtător de cuvânt al Nissan a dat asigurări că firma niponă nu intenţionează să emită noi acţiuni pentru a dilua participaţia deţinută de Renault la Nissan.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. Cu toate acestea, Nissan nu are drepturi de vot la Renault, în timp ce statul francez, care în aprilie şi-a majorat participaţia deţinută la Renault de la 15% la 19,7%, a reuşit să-şi dubleze drepturile de vot la grupul auto.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Airbus confirmă că a livrat doar 50 de aeronave în septembrie, scădere de 9%
Airbus confirmă că a livrat doar 50 de aeronave în septembrie, scădere de 9%
Livrările Airbus au scăzut cu 9% în septembrie, la 50 de aeronave, comparativ cu perioada similară din 2023, a informat grupul aeronautic european, transmite Reuters....
Autostrada A7 Buzău – Focșani: UMB a primit extensii până în 2025 pentru toate cele patru loturi, pe care vrea să le finalizeze încă din 2024
Autostrada A7 Buzău – Focșani: UMB a primit extensii până în 2025 pentru toate cele patru loturi, pe care vrea ...
Loturile 1 și 4 din Autostrada A7 Buzău - Focșani ar trebui finalizate până în mai 2025, iar loturile 2 și 3 până ...
Adrian Veştea: PNL nu va ieşi de la guvernare
Adrian Veştea: PNL nu va ieşi de la guvernare
Ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, a declarat joi că PNL nu va ieşi de la guvernare.
BMW şi Mercedes raportează scăderea vânzărilor, în urma rezultatelor slabe din China
BMW şi Mercedes raportează scăderea vânzărilor, în urma rezultatelor slabe din China
Cererea redusă şi concurenţa strânsă din China au afectat vânzările trimestriale ale BMW şi Mercedes, au anunţat ...