Potrivit agenţiei IPN, la discuţii au fost prezenţi reprezentanţi ai Partidului Liberal Democrat, Partidului Democrat, Partidului Liberal şi ai Partidului Popular European (al fostului premier Iurie Leancă). În urma acestei noi runde de negocieri, liberal-democraţii au afirmat că încă nu au primit un răspuns la condiţiile înaintate anterior de ei, între care un prim-ministru neafiliat politic şi demisia actualului şef al legislativului – democratul Andrian Candu. Liberalii au acuzat formaţiunea fostului premier Valeriu Streleţ de ‘încorsetarea în anumite condiţii’, iar democraţii au insistat asupra formării unui guvern, cât mai rapid posibil.
Guvernul Streleţ a fost demis la 29 octombrie, printr-o moţiune de cenzură iniţiată de opoziţia socialistă şi comunistă şi susţinută de democraţi, ceea ce a dus la destrămarea alianţei de guvernare proeuropene formate din Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat. Negocierile dintre PLDM, PDM, PL şi grupul fostului premier Iurie Leancă (grupul deputaţilor neafiliaţi) au început abia în urmă cu o săptămână, întrucât liberal-democraţii au refuzat să participe la discuţii. Anterior, Partidul Democrat a purtat discuţii şi cu Partidul Comuniştilor, dar Partidul Liberal şi grupul Leancă au exclus o coaliţie cu comuniştii, scrie Agerpres.
Curtea Constituţională de la Chişinău a decis recent că, în cazul în care un nou guvern nu este format în timp de trei luni de la demiterea fostului executiv, preşedintele Republicii Moldova poate decide dizolvarea parlamentului şi convocarea de alegeri anticipate. Termenul limită pentru învestirea de către legislativ a unui nou guvern este 29 ianuarie 2016.