Destinaţia alocărilor a vizat sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii în efortul de a se dezvolta şi a deveni mai competitive într-o piaţă dinamică.
Prin extinderea în noiembrie 2015 a acordului dintre ProCredit Bank şi Fondul European de Investiţii, banca poate continua alocarea de fonduri în cadrul iniţiativei JEREMIE în România, prin acordarea de noi credite solicitanţilor eligibili, în valoare totală de 15 milioane de euro.
‘Prin suplimentarea fondurilor alocate ProCredit Bank în cadrul programului JEREMIE, venim în întâmpinarea IMM-urilor, oferind în continuare soluţii financiare dedicate susţinerii cerinţelor pe care aceştia le au pentru implementarea proiectelor de investiţii, precum şi pentru acoperirea necesarului de capital de lucru, în condiţii de cost reduse şi garanţii flexibile, susţinând şi facilitând în egală măsură accesul solicitanţilor la instrumentele financiare puse la dispoziţie de Uniunea European’, arată Mariyana Petkova, Director General Adjunct în cadrul ProCredit Bank, într-un comunicat remis AGERPRES.
JEREMIE (‘Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises’) este o iniţiativă comună a Comisiei Europene (Direcţia Generală Politici Regionale) şi a Băncii Europene de Investiţii (din care face parte Fondul European de Investiţii), care are ca obiectiv îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru IMM-urile din Uniunea Europeană în cadrul Fondurilor Structurale pentru perioada 2007-2013. JEREMIE permite Statelor Membre şi Regiunilor să dedice resurse naţionale şi din fonduri structurale pentru a crea fonduri de participare (‘holding funds’) care să poată finanţa IMM-urile într-un mod flexibil şi inovator. Noua iniţiativă urmăreşte dezvoltarea şi încurajarea antreprenoriatului în Uniunea Europeană.
Până în prezent, la nivel UE, FEI gestionează 14 Fonduri de Participare JEREMIE, dintre care 7 la nivel naţional şi alte 7 la nivel regional. În România, iniţiativa JEREMIE este administrată de către FEI şi este finanţată prin Programul Operaţional Sectorial ‘Creşterea Competitivităţii Economice’, cofinanţat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare.