OPINIE: Agricultorii – bătaia de joc a unor impostori

Rândurile aşternute în acest articol ar putea conduce la ideea că sunt subiectiv când vorbesc despre fostul ministru Daniel Constantin şi de directorul APIA, Puţintei (de fapt, ultimul nu era decât un «executant» în orb al ministrului) şi, în general, de Ministerul Agriculturii. Subiectiv nu sunt. În momentul în care tu, ca ministru, dai dispoziţie celor din subordinea ta să fie sancţionată o companie agricolă cu cca. 12 milioane de euro, pentru cea mai gravă abatere, când de fapt la 7 vaci le-au lipsit/ căzut crotaliile, se depăşeşte orice imaginaţie, fie ea şi bolnavă.
Adrian Porumboiu - mar, 08 dec. 2015, 22:01
OPINIE: Agricultorii – bătaia de joc a unor impostori

Când din anul 2009 te judeci cu ministerul şi cu guvernul pentru seceta din 2008-2009 şi obţii două decizii irevocabile de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi tu nu vrei să le pui în aplicare, chiar că nu mai rămâne nimic de discutat. Dispreţul, făţărnicia, aroganţa, ura împotriva agricultorilor sunt ingredientele de baza ale «copilului de casă» al domnului Voiculescu (finalmente şi-a «răsplătit» mentorul pentru casă cumpărată şi funcţia acordată).

Dincolo de această parte introductivă, voi intra direct în subiect.

De curând, la conducerea Ministerului Agriculturii a fost numit un adevărat profesionist, un bun cunoscător al domeniului şi, mai rar aşa ceva, un om de o cinste ireproşabilă. Având expertiză acumulată la Bruxelles şi înţelegând mai bine ca oricine că agricultorii au trecut peste un an agricol îngrozitor din cauza secetei, a făcut tot ce i-a stat în putinţă să acorde, conform reglementărilor UE, o plată în avans din subvenţia pe anul 2015. Când să se achite sumele respective şi mai ales când aşteptările agricultorilor erau mai mult decât urgenţe – STUPOARE : nu funcţionează sistemul informatic.

Suntem în anul 2015 când aceste scuze sunt mai mult decât puerile. Dacă ştiau că sistemul informatic nu funcţionează, de ce fostul ministru nu a reacţionat la momentul potrivit? Simplu – pentru că nu avea de gând să dea niciun bănuţ agricultorilor. Când vine un om compentent şi pune lucrurile la punct, i se răspunde că nu funcţionează sistemul. Singurul sistem care funcţionează în Ministerul Agriculturii este sistemul mafiot creat de Daniel Constantin.

Necazurile agricultorilor au fost şi sunt deosebit de mari. Aş dori ca cei care îşi bat joc cu atâta dărnicie de aceştia să intre în pielea lor doar 3 zile dintr-un an. Vă asigur că a patra zi ar fugi în lumea largă. Zbaterile zilnice pentru un producător agricol sunt enorme. Îţi trebuie bani pentru arat, semănat, fertilizat, ierbicidat, salarii, bănci etc. şi stai cu sufletul la gură 10 – 11 luni până apare recolta nouă. Dacă mai dai şi peste calamităţi naturale şi, mai grav, şi peste un ministru dispus să îi distrugă pe agricultori din răutate şi interes, atunci ai toate premisele «create» pentru eşec. Nu discutăm de eşecuri personale, ci de eşecul unui segment atât de important al economiei naţionale.

Acum, când într-adevăr Ministerul Agriculturii are un ministru competent, onest şi dispus să facă lucruri serioase pentru agricultură românească, sunt convins că nu va reuşi dacă nu va elimina personajele promovate pe criterii de incompetenţă de Daniel Constantin. Exemplul cel mai elocvent îl reprezintă neplata avansului din subvenţia pe 2015 pentru motive demne doar de Academia… Caţavencu.
O analiză serioasă a factorilor de decizie ar demonstra cu claritate că afirmaţiile mele sunt total adevărate.

Te-ar mai putea interesa și
Asociația Prosumatorilor cere introducerea proiectului de Lege a prosumatorului pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor
Asociația Prosumatorilor cere introducerea proiectului de Lege a prosumatorului pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor
Prosumatorii solicită introducerea pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor a Legii prosumatorului, care ar avea un impact pozitiv pentru ei, însă ar afecta furnizorii de energie electrică din......
Producţia industrială a scăzut cu 2,2% în primele nouă luni ale anului
Producţia industrială a scăzut cu 2,2% în primele nouă luni ale anului
Producţia industrială a României a înregistrat o scădere de 2,2%, ca serie brută, în primele nouă luni ale acestui ...
Aquila a afişat un profit net în scădere cu 19% după primele nouă luni
Aquila a afişat un profit net în scădere cu 19% după primele nouă luni
Compania de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum Aquila a încheiat primele 9 luni din 2024 ...
Cele două condiţii care ar putea să țină taxele pe loc în 2025
Cele două condiţii care ar putea să țină taxele pe loc în 2025
"Singura şansă ca România să evite un acord cu FMI şi să nu crească taxele este să atragă toţi banii restanţi ...