Hossu, Cartel Alfa: Vinerea viitoare va fi o întâlnire pentru a lua o decizie legată de salariul minim pe economie

Reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, ai confederaţiilor patronale, împreună cu cei ai confederaţiile sindicale, se vor întâlni vinerea viitoare, în 18 decembrie, în vederea finalizării unei decizii legate de salariul minim pe economie, în condiţiile în care au avut loc deja discuţii cu privire la aspecte tehnice legate de impactul unei astfel de măsuri, a declarat, vineri, Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale 'Cartel Alfa', după întâlnirea de la Palatul Victoria cu reprezentanţii Guvernului.
Economica.net - vin, 11 dec. 2015, 14:20
Hossu, Cartel Alfa: Vinerea viitoare va fi o întâlnire pentru a lua o decizie legată de salariul minim pe economie

‘În cadrul discuţiilor au fost prezentate câteva aspecte tehnice legate de implicaţiile creşterii salariului minim. Astfel, a rămas stabilit ca vinerea viitoare, pe 18 decembrie, la ora 13,00, la Ministerul Muncii, care asigură şi secretariatul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, să existe o întâlnire la care va participa şi Ministerul Finanţelor, dar şi confederaţiile patronale reprezentative, împreună cu confederaţiile sindicale pentru a finaliza analiza necesară unei decizii legate de salariul minim pe economie garantat în plată de la 1 ianuarie 2016’, a menţionat Bogdan Hossu, citat de Agerpres.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale ‘Cartel Alfa’ a subliniat că, în urma prezentărilor pe care cele cinci confederaţii sindicale reprezentative le-au făcut premierului şi celorlalţi membri ai Guvernului care au participat la reuniune, ‘a rămas stabilit că salariul minim pe economie garantat în plată reprezintă o prioritate şi, conform prevederilor legale, trebuie să iasă o hotărâre de Guvern de la 1 ianuarie 2016’.

Hossu a mai spus că majorarea salariului minim nu va avea un efect negativ asupra bugetului de stat, ci unul pozitiv, iar riscul de a se pierde locuri de muncă nu există.

‘Nu există niciun efort bugetar. Dacă erau salariaţi lucrători în domeniul bugetar ar fi fost afectat. Creşterea salariului minim ar avea un efect benefic asupra bugetului de stat întrucât numai pentru cei aproximativ 1,3 milioane de persoane, care sunt astăzi în sectorul economic la nivelul salariului minim pe economie, înseamnă un aport suplimentar la bugetul de stat de 300 de milioane de lei din impozitul de 16%, iar dacă luăm în considerare şi taxele aferente creşte la peste 500 de milioane de lei. Din punct de vedere tehnic creşterea salariului este benefică. Singura justificare care poate să fie este că prin creşterea salariului s-ar putea pierde locuri de muncă. Istoria pe ultimii trei ani a demonstrat că nu există un asemenea risc, creşterile (pe salariul minim n.r.) fiind infime şi absorbite de sistemul economic’, a spus Bogdan Hossu. 

Acesta a explicat că la stat, datorită majorărilor care s-au făcut în 2015, nu mai există probleme ca nivelul de salariu să fie sub salariul minim de 1.200 de lei. Cei care ar putea beneficia de această majorare sunt angajaţi din mediul privat sau angajaţi la companii cu capital majoritar ori integral de stat.

‘Ceea ce se propune, 1.200 de lei, rămâne încă mult sub baremul coşului minim, care este estimat astăzi la un nivel de 1.400 de lei net, iar 1.200 de lei este brut, deci pe net este mai puţin, ceea ce arată de fapt o discrepanţă majoră. Ca să nu spunem că în acelaşi timp creşterea salariului minim pe economie nu va face decât să încurajeze scăderea contribuţiilor de asistenţă socială din partea bugetului de stat, care astăzi se consideră a fi deosebit de mari şi sunt foarte mari, tocmai datorită faptului că peste două milioane de salariaţi care sunt persoane active şi care muncesc în acelaşi timp trebuie să devină asistaţi sociali pentru că nivelul de salarizare pe care îl primesc este cu mult sub nivelul la care ar trebui să ajungă’, a afirmat Bogdan Hossu.

Preşedintele Cartel Alfa a mai spus că datele din ultimii trei ani demonstrează faptul că majorări mai mari de salariu minim, faţă de 13% cât se propune în prezent, nu au afectat nici numărul de angajatori şi nici numărul de contracte individuale de muncă pe persoane fizice diferite.

Declaraţiile au fost făcute la finalul întâlnirii premierului Dacian Cioloş cu reprezentanţi ai CNS Cartel ALFA, CNSLR Frăţia, BNS, CNSDR şi Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian pentru a discuta despre creşterea salariului minim. Din partea Guvernului, la discuţii s-au aflat cei doi vicepremieri, Vasile Dîncu şi Costin Borc, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, şi ministrul Muncii, Ana Costea.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat că, în cadrul discuţiilor, subiectele principale au fost legate de salariul minim şi funcţionalitatea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a declarat la începutul acestei luni că o majorare a salariului minim pe economie trebuie corelată cu efectuarea unui studiu de impact care trebuie să analizeze efectele unei astfel de decizii în sectorul privat, iar acesta poate fi realizat în primul trimestru al anului 2016.

Guvernul a decis, recent, să îngheţe, deocamdată, salariul minim pe economie la 1.050 de lei, deşi vechiul Executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016. Victor Ponta promisese, pe finalul mandatului, creşteri suplimentare la 1.300 de lei de la jumătatea anului 2016 şi la 1.400 de lei de la 1 ianuarie 2017.

Te-ar mai putea interesa și
SABIF: 4.709 solicitări în perioada 31 decembrie 2024 – 03 ianuarie 2025
SABIF: 4.709 solicitări în perioada 31 decembrie 2024 – 03 ianuarie 2025
Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov a înregistrat, din 31 decembrie, ora 07:00, până pe 3 ianuarie la aceeaşi oră, 4.709 solicitări, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, managerul......
Producția de mașini realizată de Stellantis în Italia a ajuns la minimul ultimilor 68 de ani, susține confederația sindicală FIM-CISL
Producția de mașini realizată de Stellantis în Italia a ajuns la minimul ultimilor 68 de ani, susține confederația ...
Producţia de vehicule realizată în Italia de grupul auto franco-italian Stellantis în 2024 a fost cu 37% sub cea din ...
Ministerul Energiei anunță prelungirea mecanismului de prețuri plafonate la energie electrică și gaze
Ministerul Energiei anunță prelungirea mecanismului de prețuri plafonate la energie electrică și gaze
Conform programului de guvernare și planului de acțiune stabilit la nivelul Ministerului Energiei, nu există la acest ...
Cel mai redus număr de şomeri în Spania, începând din 2007
Cel mai redus număr de şomeri în Spania, începând din 2007
Spania a încheiat anul 2024 cu 2,56 milioane de şomeri, cei mai puţini înregistraţi în luna decembrie, începând din ...