Senatorii s-au exprimat, prin vot secret electronic, în favoarea numirii acestuia, durata mandatului său ca preşedinte al ANI fiind de patru ani.
S-au înregistrat 76 de voturi pentru, şase voturi împotrivă şi trei abţineri.
În plenul Senatului, Bogdan Stan a afirmat că este ‘un produs 100%’ al ANI.
‘Sunt un produs al acestei instituţii 100%. (…) Ne aşteaptă o perioadă foarte plină şi intensă din punct de vedere al activităţii pe care o desfăşurăm. Urmează un an electoral cu două cicluri de alegeri, urmează o dublare a numărului de declaraţii de avere şi de interese, urmează o creştere a numărului sesizărilor. Astfel, trebuie să luăm toate măsurile pentru ca lucrurile să meargă bine în viitor. ANI îşi va dinamiza activitatea de prevenţie, activitatea de conştientizare şi activitatea de educaţie a personalului care trebuie să depună declaraţii de avere şi interese, bineînţeles, în paralel cu continuarea activităţii de verificare şi sancţionare a incidentelor de integritate. Trebuie să reinventăm această instituţie în perioada care urmează. Din acest punct de vedere avem nevoie de ajutorul tuturor actorilor instituţionali implicaţi în acest proces’, a spus Bogdan Stan.
După depunerea jurământului, Bogdan Stan a precizat că, începând cu data de 14 decembrie, îşi va prezenta demisia din calitatea de vicepreşedinte al ANI, urmând să înainteze Senatului documentul.
În timpul şedinţei Senatului, Cristiana Anghel şi Valer Marian au solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a punctului referitor la numirea preşedintelui ANI, fiind invocat faptul că, potrivit Legii nr. 144/2007, numirea în funcţie a candidatului admis se face de către Senat în termen de 15 zile de la validarea rezultatelor concursului pentru ocuparea funcţiei amintite. Supusă la vot, această propunere a întrunit 31 de voturi ‘pentru’, 43 de voturi ‘împotrivă’ şi cinci abţineri, fiind astfel respinsă.
Biroul permanent al Senatului a hotărât, în data de 7 decembrie, să solicite senatorilor jurişti să întocmească un raport asupra hotărârii CNI privind finalizarea procedurii de organizare şi validare a concursului pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al ANI, organizat în perioada 11 septembrie – 27 noiembrie. Comisia juridică a constatat că au fost îndeplinite condiţiile legale, întocmind astfel un raport favorabil.
Bogdan Stan (34 de ani) este vicepreşedinte al ANI şi conduce interimar instituţia, după demisia din martie a lui Horia Georgescu. Acesta lucrează la ANI din 2007, ocupând, pe rând, funcţiile de consilier personal la Cabinetul Preşedintelui, inspector de integritate, şef serviciu, director, iar din aprilie 2012 este vicepreşedintele agenţiei.
Bogdan Stan a absolvit, în 2005, Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Titu Maiorescu” din Bucureşti, iar în 2010 a făcut un curs postuniversitar de securitate naţională la Academia de Informaţii a Serviciului Român de Informaţii.