Şase organizaţii din domeniul transporturilor vor protesta joi la Guvern cu 10.000 de autovehicule

Şase organizaţii din domeniul transporturilor vor organiza joi, 17 decembrie, un protest la care vor fi mobilizate aproximativ 9.000 de mijloace de transport persoane - autobuze, autocare şi taxiuri, a anunţat, luni, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 14 dec. 2015, 18:46
Şase organizaţii din domeniul transporturilor vor protesta joi la Guvern cu 10.000 de autovehicule

De asemenea, aproape 1.000 de camioane vor fi parcate în locuri stabilite de comun acord cu Primăria Municipiului Bucureşti.

Protestul se va desfăşura între orele 10,00 – 15,00, în faţa sediului Guvernului României. Cererea de autorizare a mitingului de protest a fost înregistrată în data de 11 decembrie la PMB şi a fost aprobat luni, 14 decembrie 2015.

‘Suntem decişi să facem această acţiune de protest în orice condiţii. ASF-ul condus de Mişu Negriţoiu trebuie să răspundă pentru dezastrul din piaţa de asigurări. Firmele de asigurări achită daunele după 4-6 luni şi atunci doar parţial. În schimb, ni se cere să plătim poliţe de asigurări obligatorii care depăşesc în multe cazuri pe cele achitate în Germania sau Austria’, precizează Mircea Grigore, reprezentant COTAR.

Potrivit preşedintelui COTAR, Vasile Ştefănescu, o poliţă RCA pentru un autobuz nou cu 30 de locuri poate ajunge şi la 88.806 lei (cca 20.000 de euro) iar activitatea de taxi este în pericol din cauza preţului RCA scăpat de sub orice control.

În opinia acestuia, creşterea ireală a poliţelor RCA necesită măsuri urgente din partea Parlamentului, Guvernului şi ASF, prima măsura fiind aceea de a recunoaşte valabilitatea poliţelor RCA încheiate la orice asigurator sau broker din UE în conformitate cu prevederile privind libera circulaţie a persoanelor, mărfurilor şi serviciilor, prevederi ce stau la baza funcţionării Uniunii Europene, garantate şi în tratatul de aderare a României.

Cele cinci revendicări comune ale celor şase organizaţii iniţiatoare ale protestului vizează intervenţia autorităţii pentru un cost al primei RCA suportabil de către transportatori, în condiţiile în care tariful RCA a ajuns să crească cu peste 300% în ultimele 6 luni pentru activitatea de transport persoane şi transport marfă, inclusiv taxi; eliminarea supraacizei începând cu data de 1 ianuarie 2016; intervenţia Guvernului pentru modificarea actelor normative (decizii ORDA) prin care operatorii de transport sunt obligaţi să plătească sume enorme pentru drepturile de autor, deşi obiectul lor de activitate îl constituie transportul de persoane şi nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale în autobuze; sprijin pentru modificarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe; urgentarea parcursului legislativ din partea Ministerului Transporturilor pentru proiectele actelor normative discutate si aprobate in Comisiile de dialog social (modificarea HG 69), documente care ar trebui înaintate la Guvern sau la Monitorul Oficial pentru publicare.

Cele şase organizaţii sunt: Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002), Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI), Asociaţia Naţională a Transportatorilor şi Taximetriştilor Independenţi (ANTTI) şi Asociaţia Operatorilor de Transport (APULUM).

Te-ar mai putea interesa și
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 5,81% pe an, de la 5,75% pe an în şedinţa precedentă,......
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...