„Avem nevoie de mult mai mulţi donatori constanţi în Bucureşti. Ne trebuie minimum 500 de donatori pe zi pentru a face faţă nevoii de sânge. Trebuie să devenim o ţară în care donarea de sânge este un act normal de generozitate, nu un gest punctual influenţat de o tragedie personală sau colectivă”, a spus Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti.
6.600 de persoane au donat sânge după tragedia din clubul Colectiv
În luna noiembrie, numărul donatorilor a crescut cu peste 50% faţă de luna precedentă. În total, 6.600 de persoane au fost admise pentru donare în noiembrie, din 8.000 de persoane care s-au prezentat la Centrul de Transfuzie Bucureşti pentru a dona sânge.
Cu toate acestea, nevoia de sânge din Bucureşti, cel mai mare consumator de sânge din ţară, depăşeşte semnificativ oferta existentă.
În 2014, la nivel național, în cele 44 de centre de transfuzie sanguină, au fost recoltate 420.000 unităţi de sânge. Dintre acestea, doar 49.000 de unităţi, adică 12% din cantitatea totală, au fost recoltate în Bucureşti, în condiţiile în care Capitala ar avea nevoie de o cantitate cel puţin dublă.
Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndepliniţi următoarele condiţii:
Criteriile de excludere permanentă de la donarea de sânge:
Criterii de excludere temporară de la donare:
Cinci recomandări care trebuie respectate înainte de donare:
Donarea de sânge constă în recoltarea unei cantităţi de 450 ml în timp de 8-10 minute. Poate fi donator de sânge orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în România, în deplină stare de sănătate, care se supune regulilor prelevării de sânge.
Nedeclararea intenţionată a bolilor transmisibile sau a factorilor de risc cunoscuţi, după prealabila dumneavoastră informare, constituie infracţiune şi se pedepseşte conform articolelor 39 şi 40 din legea nr. 282/2005 care reglementeaza activitatea de donare din România.
Categoriile de populaţie cu risc crescut de contaminare cu boli infecţioase care se pot transmite prin sânge:
– persoanele care au relaţii sexuale (protejate şi neprotejate) cu mai mult de doi parteneri;
– persoanele care au relaţii sexuale cu parteneri de acelaşi sex;
– persoanele care au contact sexual cu un partener cu HIV, sifilis, hepatite virale B şi C;
– persoanele care au avut contact sexual cu parteneri platiti;
– persoanele care care au avut contacte sexuale cu parteneri care se/s-au drogat;
– persoanele care au avut raport sexual ocazional neprotejat în ultimele şase luni.
Pentru mai multe informații despre donarea de sânge accesaţi www.ctsbucuresti.ro şi pagina de Facebook a centrului.