Eurobondurile ajung la maturitate în data de 20 decembrie 2015, însă Ucraina are o perioadă de graţie de zece zile, după care va fi considerată în incapacitate de plată (default).
Premierul ucrainean a subliniat că Kievul este gata să-şi prezinte argumentele în faţa curţii, în timp ce Ministerul de Finanţe a precizat că este dispus în continuare să negocieze un acord de restructurare cu Rusia.
Anterior, Ucraina şi-a anunţat intenţia de a include aceste bonduri în datoria sa externă pe care a restructurat-o. Însă, Rusia a a refuzat să accepte termenii oferiţi creditorilor privaţi ai Ucrainei, apreciind că aceste bonduri au fost oferite pe baza unui acord de împrumut bilateral.
‘Având în vedere că Rusia a refuzat, în pofida eforturilor noastre repetate de a semna un acord de restructurare, să accepte propunerile noastre, Cabinetul a decis să introducă un moratoriu cu privire la rambursarea bondurilor ruseşti’, a declarat Iaţeniuk, la finalul unei reuniuni a Executivului de la Kiev.
Moratoriul va fi în vigoare ‘până la acceptarea propunerilor noastre de restructurare sau adoptarea unei decizii din partea curţii. Suntem pregătiţi pentru o acţiune în justiţie din partea Rusiei’, a adăugat premierul ucrainean.
Pentru a putea beneficia de noi credite din partea Fondului Monetar Internaţional, Ucraina trebuie să dea dovadă că este deschisă la negocieri cu Rusia pentru un acord de restructurare a datoriei. De asemenea, Kievul trebuie să demonstreze că ‘urmează politici adecvate’ pentru a putea beneficia de sprijinul oferit în cadrul programului de asistenţă în valoare de 17,5 miliarde de dolari convenit cu FMI.
Vineri, însă, FMI a avertizat că programul cu Ucraina este în pericol, ca urmare a respingerii de către Parlament a unor amendamente critice la proiectul de buget pe 20