Elveţia îşi întăreşte mijloacele de luptă antiteroristă

Guvernul elveţian a anunţat vineri, 18 decembrie, înfiinţarea a 86 de posturi dedicate luptei împotriva terorismului, într-un moment în care ţara se confruntă cu o ameninţare "sporită", transmite AFP, scrie Agerpres.
Economica.net - sâm, 19 dec. 2015, 07:31
Elveţia îşi întăreşte mijloacele de luptă antiteroristă

Serviciile implicate în lupta împotriva terorismului au cunoscut în ultimele luni „o creştere puternică, precum şi o diversificare” a activităţilor, a motivat Consiliul Federal (guvernul Elveţiei) într-un comunicat.

„Resurse suplimentare rămân necesare” într-un context de ameninţare „sporită”, precizează documentul, în timp ce au fost deschise 70 de anchete contra persoanelor suspectate că sprijină organizaţii teroriste.

„Situaţia nu se va destinde în viitorul apropiat”, şi-au exprimat temerea autorităţile de la Berna.

Majoritatea posturilor înfiinţate sunt destinate grănicerilor (28 de posturi), poliţiei federale (24 de posturi) şi serviciilor de informaţii (23).

Fără aceste noi posturi, „exista riscul să nu putem desfăşura anchete sau aplica măsuri la timp şi într-un mod adaptat situaţiei, ceea ce ar putea avea grave consecinţe asupra securităţii ţării şi populaţiei”, a explicat guvernul elveţian.

Autorităţile au subliniat că această ameninţare este „deosebită în regiunea oraşului Geneva”, unde se află peste 30 de organizaţii internaţionale, printre care sediul european al Naţiunilor Unite.

Poliţia elveţiană, alertată de informaţii furnizate de un serviciu străin, caută de la 10 decembrie în special patru persoane suspectate că au legături cu gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

La 11 decembrie, două persoane de origine siriană au fost arestate având urme de explozivi în maşina lor.

În Elveţia, interesele ţărilor membre ale coaliţiei anti-SI sunt „din ce în ce mai ameninţate, precum şi interesele ruse, evreieşti/israeliene şi arabe”, a atras atenţia guvernul federal.

Atentatele comise în ianuarie şi noiembrie la Paris „ar putea inspira în Elveţia unele persoane radicalizate şi să se le determine să treacă la acţiune”

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările anuale ale IKEA au scăzut cu 5%, după ce a redus prețurile
Vânzările anuale ale IKEA au scăzut cu 5%, după ce a redus prețurile
Grupul suedez IKEA, cel mai mare retailer de mobilier din lume, a raportat joi un declin de 5% al vânzărilor anuale, după reducerea preţurilor, în încercarea de a atrage mai mulţi......
Un consorţiu condus de ExxonMobil continuă cercetarea seismică pentru explorarea de gaze în Grecia, în largul coastei Cretei
Un consorţiu condus de ExxonMobil continuă cercetarea seismică pentru explorarea de gaze în Grecia, în largul coastei ...
Un consorţiu condus de ExxonMobil va intra în a doua fază de cercetare seismică pentru explorarea gazelor într-un zăcământ ...
Lefties a deschis al treilea magazin digital din România în Iulius Town Timișoara
Lefties a deschis al treilea magazin digital din România în Iulius Town Timișoara
Lefties, brand din Grupul Inditex, a deschis al treilea magazin digital din România, în proiectul mixed-use Iulius Town ...
Business as usual în politica fiscală și de venituri va lua sfârșit
Business as usual în politica fiscală și de venituri va lua sfârșit
România are cele mai mari  deficite gemene, bugetar și de cont curent raportate la PIB din întreaga Uniune Europeană. ...