OMC a ajuns la un acord privind eliminarea subvenţiilor agricole

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a ajuns sâmbătă, la Nairobi (Kenya), la un important acord, în urma căruia ţările dezvoltate vor elimina subvenţiile pentru exporturile de produse agricole, aşa cum au solicitat statele în curs de dezvoltare, care, la rândul lor, vor trebui să renunţe la aceste subvenţii, pe termen lung, relatează agenţia EFE.
Economica.net - Dum, 20 dec. 2015, 10:52
OMC a ajuns la un acord privind eliminarea subvenţiilor agricole

‘Acordul pe teme de agricultură este istoric, pentru că pune capăt unor majore distorsiuni pe piaţă’, a afirmat directorul OMC Roberto Azevedo, în legătură cu declaraţia semnată la finalizarea reuniunii ministeriale a organizaţiei, de la Nairobi.

Aceasta şi alte decizii conţinute în declaraţia ministerială sunt menite să impulsioneze Runda de la Doha, deşi economii în curs de dezvoltare, precum India, Cuba şi Venezuela se tem că procesul de liberalizare a comerţului, iniţiat în capitala Qatarului, nu va fi realizat în mod eficient şi ‘va avea consecinţe grave’ pentru aceste ţări.

Acordarea de ajutoare pentru exporturile de produse agricole în ţările dezvoltate a limitat până acum intrarea pe pieţele lor a unor produse din economiile în curs de dezvoltare, motiv pentru care eliminarea acestor ajutoare a reprezentat una dintre cererile ‘istorice’ în cadrul OMC.

Conform acordului adoptat în privinţa exporturilor agricole, ţările în curs de dezvoltare vor trebui să elimine, la rândul lor, subvenţiile din 2018 şi vor fi admise excepţii până în 2023.

‘Negocierile din cadrul OMC aveau prostul obicei să se finalizeze cu un eşec, dar, la ultimele două reuniuni ministeriale am creat un obicei nou: succesul. Am obţinut cel mai bun acord posibil’, a adăugat Azevedo, făcând referire şi la importantul acord la care s-a ajuns în 2013, la Bali.

Un alt acord foarte aşteptat era cel referitor la Mecanismul de Protecţie Specială, care va permite ţărilor în curs de dezvoltare să aplice taxe vamale la importurile de anumite produse, pentru a face faţă creşterilor bruşte ale cumpărăturilor sau scăderii preţurilor.

De asemenea, ţările mai sărace vor beneficia de un moratoriu până în 2030 pentru a pune în practică majoritatea acordurilor şi vor fi puse în aplicare mai multe măsuri pentru accelerarea includerii lor pe piaţa internaţională.

A zecea reuniune ministerială a OMC s-a finalizat sâmbătă, la Nairobi, după ce a reuşit să depăşească grave discrepanţe, care au vizat în special ţările dezvoltate şi pe cele în curs de dezvoltare şi au făcut ca reuniunea să fie prelungită cu o zi.

Te-ar mai putea interesa și
O puternică furtună geomagnetică loveşte joi Pământul. Sunt posibile avarii la rețelele de energie electrică şi „disfuncţionalităţi tehnologice”
O puternică furtună geomagnetică loveşte joi Pământul. Sunt posibile avarii la rețelele de energie electrică şi ...
O importantă masă de particule solare se lovesc joi de Pământ, putând declanşa o "severă" furtună geomagnetică de clasa G4, conform unei alerte emise de Administraţia Naţională pentru......
Predoiu, înaintea Consiliului JAI: România este pe deplin pregătită să intre în Spaţiul Schengen cu frontierele terestre
Predoiu, înaintea Consiliului JAI: România este pe deplin pregătită să intre în Spaţiul Schengen cu frontierele terestre
România este pe deplin pregătită să intre în Spaţiul Schengen cu frontierele terestre, a declarat, joi, ministrul Afacerilor ...
DB Cargo anunţă concedieri
DB Cargo anunţă concedieri
DB Cargo, divizia de de transport feroviar de marfă a companiei de stat Deutsche Bahn, a anunţat joi un plan de restructurare, ...
Ce schimbări anunţă Mega Image după discuţiile cu Consiliul Concurenţei despre preluarea Profi
Ce schimbări anunţă Mega Image după discuţiile cu Consiliul Concurenţei despre preluarea Profi
Grupul Ahold Delhaize, proprietarul reţelei Mega-Image, şi-a asumat angajamente privind relaţia cu furnizorii pentru a ...