Alegeri Spania: Partidul Popular a câştigat cele mai multe voturi. Rajoy, în căutare de susţinere pentru a forma o coaliţie

Şeful guvernului la final de mandat din Spania, Mariano Rajoy, are de luni la o sarcină dificilă - constituirea unui nou guvern, după un scrutin marcat de fragmentarea voturilor şi sosirea în parlament a Podemos, relatează AFP într-o amplă analiză.
Economica.net - lun, 21 dec. 2015, 04:45
Alegeri Spania: Partidul Popular a câştigat cele mai multe voturi. Rajoy, în căutare de susţinere pentru a forma o coaliţie

‘Cel care câştigă alegerile trebuie să încerce să constituie guvernul’, a spus Mariano Rajoy în faţa militanţilor adunaţi în faţa sediului Partidului popular în noaptea de duminică spre luni.

Potrivit rezultatelor oficiale publicate în jurul orei locale 02.30 (01.30 GMT), după numărarea tuturor buletinelor de vot, Partidul popular al lui Mariano Rajoy a obţinut 123 de locuri în camera inferioară a parlamentului, respectiv 28,72% din sufragii, scrie Agerpres.

Pedepsit pentru politica sa de austeritate şi corupţia dintr-o ţară în care o persoană activă din cinci este şomeră, Rajoy a pierdut majoritatea absolută, obţinând cu 63 de mandate mai puţin decât în 2011 şi cel mai slab scor al formaţiunii din 1993.

Partidul socialist (PSOE) a ieşit pe locul al doilea şi a înregistrat cel mai slab rezultat din istorie, cu 90 de mandate obţinute şi 22% din voturi.

Un scor foarte apropiat de socialişti a obţinut formaţiunea stângii radicale Podemos (20,6% din voturi), care va dispune de 69 de deputaţi. Un alt partid nou, formaţiunea liberală Ciudadanos, obţine la rândul ei 14% din sufragii şi 40 de deputaţi.

‘Spania îşi lasă în suspans noul guvern’, titrează luni cotidianul conservator ABC. ‘PP câştigă dar va avea mari dificultăţi în a guverna’, scrie El Pais (centru-stânga), în timp ce ziarul catalan El Periodico formulează pagina unu ca un anunţ: ‘Căutăm un preşedinte /al consiliului de miniştri – n.r./ pentru Spania’.

Scenariul fragmentării atât de temut s-a produs în cele din urmă. Spaniolii au vrut să reînnoiască clasa politică, dar nu au mers suficient de departe pentru a schimba datele problemei. Ei ‘cer negociere şi consens’ între partide, scrie El Pais într-un editorial.

Sarcina se anunţă însă una dificilă, în condiţiile în care Ciudadanos şi Podemos au anunţat în numeroase rânduri că nu vor intra în coaliţie cu cele două partide tradiţionale, întrucât ele ar încarna ‘vechea politică’.

Însă, mai important decât toate, niciun bloc, la stânga sau la dreapta, nu dispune de majoritate absolută. PP, împreună cu Ciudadanos, nu ar avea decât 163 de locuri, când majoritatea este de 176. Pe de altă parte, un bloc PSOE-Podemos nu ar aduna decât 159 de locuri.

O altă configuraţie posibilă ar fi o alianţă ‘tripartită’ a Podemos şi Ciudadanos cu socialiştii, care ar aduna 199 de locuri, pentru a impune o schimbare a guvernului, un scenariu complicat.

Singura soluţie pare să rămână sprijinul micilor formaţiuni regionale separatiste din Catalonia, Ţara Bascilor şi Insulele Canare, care ar putea permite unui bloc de stânga să ajungă la numărul de mandate necesar pentru a obţine majoritatea absolută.

Veritabile sudoku pentru oamenii politici şi politologii din Spania, obişnuiţi de peste 30 de ani cu alternanţă confortabilă între dreapta şi stânga din 1982.

‘Voi încerca să formez un guvern şi cred că Spania are nevoie de un guvern stabil’, a spus Mariano Rajoy în noaptea de luni spre marţi. Trebuie ‘să ajungem la unele acorduri’, a adăugat Rajoy, lăsând să se înţeleagă că deschide perioada negocierilor.

În absenţa majorităţii absolute, există opţiunea unui guvern învestit cu o majoritate simplă, dar care ar trebui să negocieze pas cu pas fiecare dintre politicile sale pentru a guverna.

Pedro Sanchez, liderul PSOE, a spus că mult ‘dialog’ va fi necesar.

Şeful Podemos, Pablo Iglesias, a cerut deja măsuri de urgenţă socială care nu pot fi întârziate în opinia lui. Printre acestea, o reformă constituţională care să garanteze dreptul inalienabil la locuinţă, sănătate şi educaţie.

Albert Rivera, liderul Ciudadanos, a insistat la rândul lui asupra poziţionării de centru a formaţiunii sale, singura capabilă să negocieze cu extremele.

Pentru cea de a cincea ţară din punctul de vedere al populaţiei din UE urmează astfel o perioadă de sărbători marcată de incertitudine, prima şedinţă a noului parlament urmând să aibă loc la 13 ianuarie.

După un prim vot de învestitură a cărui dată nu a fost stabilită, parlamentul va dispune de două luni pentru a învesti un guvern, în lipsa căruia actualul executiv va trebui să convoace noi alegeri, conchide AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Scăderea programului de lucru duce la disensiuni în interiorul Guvernului spaniol. Executivul și-a luat angajamentul față de sindicate ca săptămâna de lucru să fie de 37,5 ore
Scăderea programului de lucru duce la disensiuni în interiorul Guvernului spaniol. Executivul și-a luat angajamentul față ...
Viziunile diferite ale partidelor care formează coaliţia guvernamentală din Spania cu privire la modul cum ar trebui implementată măsura reducerii duratei programului săptămânal de lucru,......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva unui grup IT din China, pe care-l acuză că sprijină hackeri care sabotează companii americane
Statele Unite impun sancțiuni împotriva unui grup IT din China, pe care-l acuză că sprijină hackeri care sabotează ...
Guvernul american a anunţat vineri că va adopta sancţiuni contra unui grup chinez specializat în securitate cibernetică, ...
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre consumatorii tineri
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre ...
Vinurile roşii franţuzeşti se confruntă cu un declin "existenţial" dacă nu se adaptează, pentru că generaţiile tinere ...
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a publicat vineri, spre dezbatere publică, un proiect ...