Ritmul de creştere al economiei americane în trimestrul trei, uşor mai redus decât s-a estimat iniţial

Ritmul de creştere al economiei americane în trimestrul trei din 2015 a fost uşor mai redus decât s-a estimat iniţial, deoarece cheltuielile solide de consum au compensat eforturile de reducere a stocurilor, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 22 dec. 2015, 14:04
Ritmul de creştere al economiei americane în trimestrul trei, uşor mai redus decât s-a estimat iniţial

Conform datelor revizuite publicate marţi de Departamentul american al Comerţului, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat, în perioada iulie – septembrie 2015, o creştere anuală de 2%, faţă de un avans de 2,1% estimat luna trecută. Economiştii se aşteaptă la o expansiune solidă în ultimul trimestru al anului, deoarece fundamentele rămân solide.

Analiştii se aşteptau la un avans de 1,9% al economiei americane în trimestrul trei din 2015, după o expansiune de 3,9% în precedentele trei luni.

Nivelul stocurilor acumulate s-a ridicat la 85,5 miliarde de dolari în trimestrul trei din 2015, faţă de 90,2 miliarde de dolari raportat în noiembrie. Este totuşi un nivel ridicat al stocurilor, care ar putea afecta şi avansul economiei în ultimele trei luni din acest an, avertizează analiştii.

Economia americană a fost susţinută de cheltuielile de consum (responsabile pentru aproximativ 70% din economia americană) care au crescut cu 3% în trimestrul al treilea, similar cu estimarea anterioară. Cheltuielile au fost sprijinite de întărirea pieţei muncii şi majorarea valorii locuinţelor.

Exporturile au înregistrat un avans de 0,7%, faţă de o creştere de 0,9% estimată luna trecută, fiind afectate de aprecierea dolarului şi reducerea cererii pe plan internaţional.

Pe ansamblul anului trecut, prima economie mondială a înregistrat o expansiune de 2,4%, faţă de 2,2% în 2013.

Săptămâna trecută, Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat dobânda de politică monetară pentru prima dată din iunie 2006, ceea ce reprezintă un semn de încredere în cea mai mare economie mondială. Fed a apreciat că majorarea ratei dobânzii cu un sfert de punct, până la un interval cuprins între 0,25 şi 0,50%, este doar începutul unui ciclu treptat de înăsprire a politicii monetare, adăugând că va pune accentul pe monitorizarea inflaţiei, care rămâne mult sub ţintă.

‘În opinia Comitetului de politică monetară al Rezervei Federale (FOMC), condiţiile economice vor evolua într-o manieră care va permite doar o majorare graduală a ratei dobânzii fondurilor federale (principalul instrument de politică monetară al Fed – n. r.)’, se arată în comunicatul Băncii Centrale a SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de președinte al Partidului Național Liberal
Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de președinte al Partidului Național Liberal
Candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, Nicolae Ciucă, a demisionat, luni, din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal....
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
Gigantul chinez al vehiculelor electrice BYD a anunțat că va lansa o nouă generație de baterii „blade” în 2025.
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul ...
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...