‘Odată cu intrarea în vigoare a altor reduceri de TVA în ianuarie 2016, creşterea consumului este aşteptată să atingă un nivel de 5,3% în 2015 şi de 5,5% în 2016. Pe măsură ce revenirea economică a zonei euro se va accentua, creşterile exporturilor se vor consolida, însă vor fi depăşite de cele ale importurilor. În condiţiile în care revenirea economică a zonei euro nu îşi va încetini ritmul, creşterea PIB-ului va atinge 3,9% în 2016, pe fondul unei cereri interne solide şi a reducerii balanţei negative a exporturilor nete’, se informează EY.
Potrivit documentului, perspectivele macroeconomice ale României rămân pozitive, în pofida schimbării guvernului din luna noiembrie.
‘Cheltuielile cu investiţiile reprezintă principalul motor de creştere, pe măsură ce Guvernul va accelera rata de absorbţie a fondurilor structurale europene. Investiţiile private au cunoscut şi ele o creştere pe fondul dobânzilor mai mici la creditele corporate şi a nivelului mai mare de încredere din mediul de afaceri. De asemenea, consumul dovedeşte o rată de creştere puternică, alimentat de creşterea salariilor, de rata foarte scăzută a inflaţiei şi de reducerea semnificativă a Taxei pe Valoarea Adăugată din iunie 2015’, a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România.
În ceea ce priveşte zona euro, condiţiile economice continuă să se îmbunătăţească, arată documentul EY, stimulate iniţial de consumul din 2014 şi 2015 şi de investiţiile de capital din zona euro, ‘care vor sta la baza unei redresări constante pe termen mediu’.
Previziunile EEF estimează o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 1,5% în 2015, urmată de o accentuare a creşterii, la 1,8% în 2016 şi 2017.