HORA atrage atenţia, într-un comunicat remis miercuri AGERPRES, asupra consecinţelor pe care le are blocajul creat la nivelul autorităţilor locale în ceea ce priveşte emiterea şi reînnoirea autorizaţiilor de funcţionare a unităţilor comerciale.
‘Soluţia la îndemână este acordarea unui răgaz de 12 luni pentru conformarea agenţilor economici care nu intră sub incidenţa condiţiilor de suspendare a activităţii prevăzute de HG 915/2015. Împreună cu celelalte organizaţii care susţin acest demers am prezentat Guvernului propuneri legislative concrete pentru depăşirea acestui impas care poate avea un efect devastator asupra mediului de business şi mă refer aici la dispariţia, imediat după sărbători, a 200.000 de locuri de muncă’, a spus Dragoş Petrescu, preşedintele HORA.
HG 915/2015 stabileşte criteriile pentru oprirea funcţionarii ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi.
Demersul HORA este susţinut de Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), Coaliţia pentru Dezvoltarea României, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), Asociaţia Comercianţilor din Centrul Istoric Bucureşti (ACCIB).
‘Membrii asociaţiei noastre îşi doresc să respecte cu stricteţe legislaţia şi reglementările în vigoare. Astăzi însă, în urma somaţiilor date de primării, constatăm că ISU este suprasolicitat din cauza depunerii de mii de cereri de autorizaţii, negaţii şi reclamaţii de către agenţii economici ale căror autorizaţii expiră la sfârşitul lunii decembrie 2015. Astfel, s-a ajuns în imposibilitatea ca aceste autorizaţii să fie eliberate în timp util’, apreciază Dragoş Petrescu.
Reprezentanţii HORA consideră necesar ca ISU să primească resursele umane şi financiare necesare pentru a putea face faţă noilor cerinţe administrative şi solicită Guvernului să adopte măsuri legislative urgente, ‘astfel încât agenţii economici să nu fie nevoiţi să tragă obloanele de la 1 ianuarie 2016’.