Începând cu 22 decembrie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a început plăţile pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă severă din perioada aprilie-septembrie 2015. În total, este vorba despre aproximativ 195,5 milioane de lei care vor ajunge în conturile a peste 80.000 de fermieri ale căror suprafeţe cultivate au fost calamitate în proporţie de peste 30%, potrivit OUG 45/2015. Menţionăm însă că totalul potențialilor beneficiari ai despăgubirilor era de aproape 174.000, cei 80.000 fiind cei care au depus cereri până la data de 30 noiembrie 2015.
Cei mai mulţi bani vor ajunge în conturile omului de afaceri Adrian Porumboiu, patronul grupului de firme Racova. Prin cele trei companii ale sale, Comcereal SA, R-Agro Falciu şi SC Agrocomplex Bârlad, latifundiarul care explotează peste 27.000 de hectare de teren în zona Moldovei va încasa în total peste 6,2 milioane de lei, potrivit datelor furnizate ECONOMICA.NET de către APIA.
Despăgubiri neachitate din 2008
Porumboiu mai aşteaptă însă ca Ministerul Agriculturii şi Guvernul să pună în aplicare o decizie a judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, din 10 decembrie 2013, potrivit căreia Agrocomplex Bărlad trebuie să fie despăgubită din bugetul statului urmare a secetei din anul agricol 2008-2009 care a dus la o stare de calamitate naturală. Porumboiu a câştigat acest drept la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţia a României printr-o sentinţă definitivă din iunie anul curent conform căreia instanţa „respinge recursurile declarate de Guvernul României şi de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale împotriva Sentinţei civile nr.3928 din 10 decembrie 2013 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondate. Definitivă”.
Guvernul trebuie să plătească penalităţi de întârziere
Mai mult, pe 14 decembrie anul acesta, Porumboiu a câştigat la Curtea de Apel Bucureşti dreptul de a primi de la Guvernul României suma de 1.000 de lei pentru fiecare zi de întârziere până la executarea sentinţei din decembrie 2013. „Instanţa admite în parte acţiunea. Obligă pârâtul (Guvernul României n. red.) la plata în favoarea reclamantului (Agrocomplex Bârlad n. red.) a sumei de 1000 lei, stabilită pe zi de întârziere, până la executarea obligaţiei dispuse prin sentinţa nr. 3928/10.12.2013 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul nr. 5809/2/2013. Respinge în rest acţiunea. Admite în parte cererea de intervenţie accesorie. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare”, se menţionează pe portalul instanţelor de judecată.
Top latifundiari afectaţi de secetă
Potrivit datelor remise ECONOMICA.NET de către APIA, compania care va beneficia de a doua cea mai mare despăgubire ca urmare a secetei din acest an – 1 milion de lei – este Agrocov SRL, o firmă din Galaţi cu peste 6.000 de hectare de teren controlată de oamenii de afaceri Ion Bujor şi Andrei Banaga. În 2014, societatea a raportat o cifră de afaceri de 14.6 milioane de lei şi un profit de 6,4 milioane de lei.
Urmează SC Emiliana West Rom, compania italianului Martini Luciano care administrează peste 10.600 de hectare de teren în judeţul Timiş, potrivit datelor APIA care includ atât suprafeţele deţinute de persoanele juridice respective în proprietate cât şi suprafeţele arendate de acestea din diverse surse. Luciano va încasa în contul despăgubirilor aproximativ 994.000 de lei.
Lista beneficiari despăguburi, potrivit APIA