Băsescu: Vom avea o creştere de 3% în trimestrul 3 din 2011 faţă de aceeaşi perioadă din 2010

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Cotroceni, că este de părere că se va înregistra o creştere economică de 3% în trimestrul 3 din 2011 faţă de trimestrul 3 din 2010, menţionând că cele mai importante creşteri se înregistrează în agricultură- 12%, construcţii- 10% şi turism- 19%.
Economica.net - Dum, 30 oct. 2011, 17:16

Preşedintele a spus că aceste creşteri nu justifică niciun optimism exagerat sau nicio demagogie, potrivit Mediafax. „Dacă-mi este permisă o estimare – fără a avea preteţia că va fi confirmată – cred că vom avea o creştere în trimestrul trei 2011 faţă de trimestrul trei 2010 de trei procente, în cazul în care luna septembrie nu ne va arăta cifre spectaculos negative”, a spus Băsescu.

Şeful statului a precizat că face această estimare în baza unor informaţii „relativ pozitive”, date de o serie de evaluări pe care le-a solicitat cu privire la evoluţia economică în trimestrul trei.

Preşedintele a arătat că aceste evaluări nu au fost discutate cu FMI. „Avem date din iulie-august. E evidentă creşterea în unele ramuri, în primul rând agricultura, o creştere de peste 12%. Nu sunt date precise, sunt evaluări în baza iulie-august. În construcţii se va înregistra o creştere de peste 10% faţă de trimestrul trei 2010. Creşterea din construcţii e aprope exclusiv confirmarea politicii corecte a Guvernului, care a concentrat tot efortul pentru menţinerea invesţiilor. Probabil ministerul Transporturilor şi ministerul Dezvoltării REgionale sunt cu cea mai mare contribuţie”, a spus şeful statului.

El a arătat că trimestrul trei 2011 va marca în mod cert o creştere destul de puternică în turism, de circa 19% şi că se va realiza o uşoară creştere a consumului, ceea ce arată creşterea uşoară a puterii de cumpărare a populaţiei, ca efect al deflaţiei.

Şeful statului s-a întâlnit, duminică, la Cotroceni, cu o delegaţie a FMI, BM şi CE.

Preţurile de consum au scăzut în septembrie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel că inflaţia anuală a coborât la 3,45%, cel mai redus nivel după 1990, şi a intrat în intervalul ţintit de BNR pentru acest an.

Rata anuală înregistrată în România este apropiată de media UE, de 3,3%.

Banca centrală ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%, dar are o prognoză uşor mai ridicată, de 4,6%.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale se află în România în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat, duminică, la Cotroceni, că România trebuie să rămână prudentă în actualul context economic, iar preşedintele Băsescu a răspuns că acesta este obiectivul părţii române, menţionând şi că „cifrele” pe cel de-al treilea trimestru sunt bune.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur vacanțele
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur ...
Marcel Ciolacu a venit ieri cu explicaţii şi cu dovezi privind zborurile în străinătate cu aeronava Nordis, afirmând că toate acele cheltuieli au fost făcute din banii săi personali, însă......
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Companiile ruse au început să folosească criptomonede în plăți internaționale în urma modificărilor legislative ...
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Șeful direcției Business din ING Bank, Florin Ilie, arată că anumite servicii bancare care sunt subutilizate de firme ...
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. Bugetul este o ficțiune, o vrăjeală, nici nu știm cât este gaura!
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. ...
Profesorul de economie Bogdan Glăvan, adept militant al piețelor libere, spune că România se apropie de o criză foarte ...