UE a dat dreptate ANCOM. Orange şi Vodafone pierd bătălia pentru accesul la reţelele fixe ale Telekom şi RCS&RDS

Decizia ANCOM privind dereglementarea pieţei accesului la reţelele fixe de internet a apărut în Monitorul Oficial, după ce a primit avizul Comisiei Europene. Orange şi Vodafone, principalii operatori de servicii de telefonie mobilă din România, au pierdut astfel bătălia pentru accesul reglementat la reţelele fixe ale Telekom şi RCS&RDS, care le-ar fi permis să lanseze propriile pachete complete de servicii mobil-internet-TV pentru acasă.
Vlad Popescu - mar, 05 ian. 2016, 12:37
UE a dat dreptate ANCOM. Orange şi Vodafone pierd bătălia pentru accesul la reţelele fixe ale Telekom şi RCS&RDS

„Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a adoptat decizia prin care dereglementează piața de gros a serviciilor de acces la elemente de infrastructură corespunzătoare pieței cu amănuntul a serviciilor de acces la internet la puncte fixe. Decizia ANCOM vine în urma răspunsului favorabil transmis de Comisia Europeană la sfârșitul anului trecut, prin care aceasta confirmă concluziile analizei ANCOM, care a arătat că piața cu amănuntul a serviciilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe din România este una dintre cele mai competitive din Europa, nefiind astfel necesare măsuri de reglementare ex ante la nivelul pieței de gros”, se arată într-un comunicat ANCOM primit, marţi, la redacţia ECONOMICA.NET.

Decizia ANCOM a intrat astfel în vigoare la data de 29 decembrie 2015, când a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, ANCOM a retras obligaţiile impuse în 2010 companiei Romtelecom, actuala Telekom România Communications, privind transparența, nediscriminarea, acordarea accesului, controlul tarifelor și de evidența contabilă separată în ceea ce priveşte serviciile de acces la bucla locală de puncte fixe de acces la internet.

„Obligațiile impuse în prezent Telekom Romania Communications se vor menține timp de un an de la această dată, în timp ce obligația privind evidența contabilă separată va fi retrasă începând cu situațiile financiare aferente anului 2015”, se mai spune în comunicatul ANCOM.

În 2010, în urma analizei periodice a pieţelor susceptibile la reglementare ex ante din domeniul comunicaţiilor, ANCOM ajunsese la concluzia că Romtelecom, redenumită între timp Telekom România Communications, avea putere semnificativă pe piaţa serviciilor de gros de acces la infrastructura fixă în bandă largă. În urma unei noi analize finalizată anul trecut, autoritatea de reglementare a decis că Telekom nu mai deţine o poziţie dominantă pe această piaţă.

„Analiza ANCOM a arătat că atât în prezent, cât și în orizontul de timp al analizei, piața serviciilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe se va menține concurențială. Piața este dinamică, fluidă și în creștere continuă, România înregistrând cel mai ridicat grad de concurenţă la nivel de infrastructuri dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, cu un număr de peste 750 furnizori de servicii de acces la internet în bandă largă la puncte fixe în anul 2014, cu peste 60% dintre conexiunile de acces cu viteze de cel puțin 30Mbps și cu peste 2/3 din populație în localități acoperite de cel puțin trei rețele apte să ofere acces la internet la puncte fixe.
În acest context, trebuie subliniat faptul că rata relativ scăzută de penetrare a conexiunilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe este cauzată de factori precum gradul redus de penetrare a terminalelor care permit accesul la internet de acasă, gradul redus de alfabetizare digitală, precum şi nivelul scăzut al venitului mediu pe cap de locuitor, în special în mediul rural, şi nu de lipsa de concurenţă”, anunţa ANCOM în luna noiembrie, în urma Consiliului Consultativ cu reprezentanţii industriei.

România devine astfel singura țară din Uniunea Europeană care elimină orice măsură de reglementare la nivelul infrastructurii de acces la utilizatorii finali în vederea furnizării de servicii de acces la internet în bandă negarantată, considerând că piața cu amănuntul funcționează în mod eficient prin forțe proprii, orice intervenție ex ante la nivelul unei piețe de gros fiind necesară și justificată numai în măsura în care ar avea ca efect beneficii reale pentru utilizatori.

În ultimii ani, Orange şi Vodafone au solicitat ANCOM să liberalizeze accesul la reţelele fixe de comunicaţii, pentru a le putea oferi clienţilor pachete complete fix-mobil. 

Singurii operatori mari care dispun de infrastructura necesară pentru a oferi pachete complete telefonie şi internet mobil-telefonie fixă-internet fix-TV sunt Telekom şi RCS&RDS. Orange şi Vodafone sunt predominant limitate la servicii mobile atunci când vine vorba de clienţii casnici, cu menţiunea că operatorul francez este prezent pe piaţa serviciilor IPTV (televiziune prin internet) cu serviciile Orange TV. UPC România oferă numai servicii fixe de internet, televiziune şi telefonie.Cei doi mari operatori de telefonie mobilă ar fi dorit ca statul să oblige RCS&RDS şi Telekom să le permită accesul la reţele fixe.

În luna decembrie, ZF a scris că Orange a obţinut accesul la reţeaua fixă a Telekom, iar Telekom la reţeaua 4G a Orange, în urma unor negocieri care au durat doi ani. Astfel, Orange a obţinut capabilitatea de a lansa pachete fix-mobil, iar Telekom îşi întăreşte poziţia pe piaţa de telefonie mobilă 4G.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...