Fundaţia pentru SMURD este o organizaţie nonguvernamentală, înfiinţată în anul 2006, cu sediul social în Tîrgu-Mureş. Pe lista de sponsorizări către ISU figurează două entităţi cu denumiri similare: Fundaţia pentru SMURD şi Fundaţia pentru SMURD Tîrgu-Mureş. În fapt, este vorba despre aceeaşi entitate, cu menţionarea expresă a sediului social, ne-a spus Tiberiu Fechete.
ECONOMICA.NET: Sponsorizările au fost condiţionate de obţinerea unor avize ale ISU?
Tiberiu Fechete, directorul executiv al Fundaţiei pentru SMURD: Fundaţia pentru SMURD este o organizaţie nonguvernamentală şi, conform legii, nu se regăseşte în situaţia de a desfăşura activităţi care ar trebui să fie verificate de către structurile inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă şi nu are nevoie de avize sau autorizaţii de la ISU pentru a putea funcţiona.
ECONOMICA.NET: De ce aţi ales sa faceţi aceste sponsorizări către IGSU?
Tiberiu Fechete: După cum îi spune şi numele, Fundaţia pentru SMURD are rolul de a sprijini activitatea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare. SMURD este un serviciu public integrat, fără personalitate juridică, care funcţionează în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Sponsorizarile au fost demersul firesc prin care Fundaţia a sprijinit SMURD. Pentru realizarea scopului şi obiectivelor care au stat la baza înfiinţării sale, de susţinere a activităţii SMURD, Fundaţia pentru SMURD a derulat şi derulează diferite proiecte, din fondurile strânse prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit de către persoanele fizice, destinate îmbunătăţirii activităţii desfăşurate de Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, la nivel naţional şi regional.
ECONOMICA.NET: Care a fost scopul sponsorizărilor făcute către IGSU în 2015?
Tiberiu Fechete: Scopul sponsorizărilor este acela de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor care locuiesc şi muncesc în România, prin sprijinirea dezvoltării sistemului integrat medical şi tehnic de urgenţă şi prim ajutor.
ECONOMICA.NET: Care au fost motivele pentru care aţi decis să sponsorizaţi tocmai cu bunurile enumerate în lista publicată de IGSU?
Tiberiu Fechete: Fundaţia pentru SMURD a sprijinit SMURD tocmai cu materialele de care era nevoie pentru realizarea scopului şi obiectivelor care au stat la baza înfiinţării SMURD, de susţinere a dezvoltării sistemului integrat medical şi tehnic de urgenţă şi prim ajutor şi, în mod specific, a activităţii desfăşurate de serviciul SMURD. În cadrul proiectelor derulate de Fundaţia pentru SMURD în colaborare cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă sau cu inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene au fost donate bunuri, destinate susţinerii şi dezvoltarii activităţii desfaşurate de echipajele SMURD şi anume:
– susţinerea activităţii de formare continuă a paramedicilor SMURD prin sprijinirea amenajării şi dotarii cu echipamente de instruire si electronice a centrului de formare şi pregătire în descarcerare şi asistenţă medicală de urgenţă Bucuresti din cadrul ISU Bucureşti – Ilfov;
– dotarea cu echipamente individuale de protecţie pentru echipajele de prim ajutor calificat SMURD. Prin intermediul procedurii juridice de sponsorizare au fost donate către:
– susţinerea procesului de pregătire, formare şi dezvoltare a resurselor umane specializate în intervenţia pentru stingerea incendiilor prin amenajarea unui modul de instruire – instalaţie gaze naturale, destinat Şcolii de subofiţeri pompieri şi protecţie civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti;
– dotarea ISU Suceava cu o autospecială şenilată de intervenţie, destinată misiunilor de salvare în condiţii meteo nefavorabile;
– susţinerea efectuării studiului de fezabilitate şi geotehnic pentru realizarea unui proiect de extinderea a locaţiei de garare a autospecialelor de intervenţie a ISU Timiş;
– sprijinirea îmbunătăţirii activităţii desfăşurate de ISU Timiş prin dotarea cu un autoturism Dacia Duster;
– susţinerea activităţii de intervenţie a IGSU prin dotarea a 80 de echipaje de prim-ajutor SMURD cu echipamente de comunicaţii IT.
ECONOMICA.NET: Care sunt avantajele pe care le-aţi obţinut în urma acestor sponsorizări?
Tiberiu Fechete: Proiectele derulate de Fundaţia pentru SMURD în colaborare cu IGSU au fost destinate susţinerii şi dezvoltării activitătii desfaşurate de Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), la nivel naţional, regional sau local. Având în vedere că vorbim despre o organizaţie nonprofit, nu s-a pus niciodată problema solicitării sau obţinerii unor avantaje în urma acestor sponsorizări.
Sponsorizările făcute de Fundaţia pentru Smurd către IGSU în 2015 au valoare totală de circa 1,07 milioane lei. Iată defalcat în ce au constat: