De ani de zile, acest singur pasager aşteaptă în gara Kami-Shirataki din insula nordică Hokkaido. Totul pare a fi o scenă desprinsă dintr-un film al regizorului Hayao Miyazaki. Dar, conform CCTV News, povestea este reală şi are la bază o decizie pe care Căile Ferate Japoneze – grupul care operează reţeaua feroviară a ţării – a luat-o în urmă cu trei ani.
La acea vreme, numărul pasagerilor în staţia Kami-Shirataki a scăzut semnificativ din cauza poziţiei sale izolate, iar serviciile de transport de marfă au încetat şi ele. Căile Ferate din Japonia se pregăteau să închidă gara pentru totdeauna, când au observat că aceasta încă era utilizată în fiecare zi de o elevă. Aşa că au decis să păstreze gara deschisă pentru ea până la absolvirea cursurilor. Compania chiar a ajustat orarul trenului în conformitate cu programul fetei. Eleva, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, urmează să termine liceul în luna martie, moment în care gara va fi în cele din urmă închisă.
Oamenii ‘îşi scot pălăria’ în faţa guvernului japonez pentru că face din educaţie o prioritate de top, scrie site-ul citat. „De ce nu ar trebui să vreau să mor pentru o ţară ca aceasta, când guvernul este gata să facă atâta efort în plus doar pentru mine”, a scris un comentator pe pagina de Facebook a CCTV. „Acesta este sensul unei bune guvernări, de a răzbate până la nivelul oamenilor de rând. Fiecare cetăţean contează. Niciun copil lăsat în urmă!”
Alţii deplâng dificultăţile cu care se confruntă Căile Ferate în Japonia rurală. Cu natalitatea care a scăzut la niveluri record, îmbătrânirea populaţiei şi pericolul de a pierde o treime din populaţie până în 2060, Japonia se confruntă cu o serie de crize, inclusiv un surplus de locuinţe vacante şi o forţă de muncă în scădere. Sistemul feroviar al naţiunii este afectat de aceste schimbări.
Transportul feroviar de mare viteză impresionant de eficient al Japoniei a continuat să se extindă la periferia ţării, determinând scoaterea din funcţiune a rutelor feroviare „low-tech” devenite desuete. Gara Kami-Shirataki, de exemplu, se află în oraşul Engaru în partea rurală a Hokkaido, care a pierdut cel puţin 20 de linii de cale ferată, în ultimele decenii.
Dar dacă povestea acestei tinere şi legătura ei specială cu gara Kami-Shiratki este un indicator, căile ferate rurale din Japonia vor rămâne în amintire pentru serviciul lor pus în slujba oamenilor din cele mai îndepărtate colţuri ale ţării.