Potrivit unui comunicat de presă transmis duminică de preşedintele Asociaţiilor de Promovare Turistică din Romania (FAPT), Corina Martin, conform datelor deţinute de operatorii de turism din România şi Republica Moldova, până în prezent, numărul turiştilor de peste Prut care şi-au rezervat sejururi sau au achiziţionat servicii turistice în staţiunile montane din ţara noastră pentru petrecerea sărbătorilor pe rit vechi a scăzut cu 25-30% în sezonul hibernal 2015-2016.
„Estimăm prezenţa a aproximativ 11-12.000 de turişti moldoveni în staţiunile montane din România în intervalul 1 decembrie 2015 – 10 ianuarie 2016, în topul preferinţelor regăsindu-se destinaţii precum Poiana Braşov, Predeal şi Sinaia. Anul acesta se înregistrează însă un mare aflux de turişti de peste Prut către destinaţii precum Bansko (Bulgaria), Viena (Austria), Cortina D’Ampezzo (Italia) şi se constată revenirea cererilor către Bucovel (Ucraina), datorită preţurilor scăzute şi ofertelor promovate în Republica Moldova”, se arată în comunicatul de presă.
În opinia specialiştilor FAPT, cauzele acestei scăderi consistente pentru destinaţiile de iarnă din România sunt legate de accentuarea crizei politice şi economice din Republica Moldova, liberalizarea circulaţiei turistice în UE fără viză pentru cetăţenii moldoveni, dar mai ales de absenţa promovării consistente a destinaţiilor turistice din România la Chişinău.
„În ultimii şase ani, ANAT şi mai ales Federaţia de Promovare Turistică din România au dus o campanie continuă de promovare a destinaţiilor româneşti către agenţiile de turism şi turiştii moldoveni, împreună cu Federaţia de Promovare a Turismului din Moldova. De exemplu, Asociaţiile de Promovare Litoral-Deltă Dunării, Bucovina, Râşnov, Braşov şi Prahova au derulat acţiuni şi campanii de promovare către această piaţă – pe care o considerăm strategică pentru România. În urma unor asemenea acţiuni de promovare, numărul turiştilor moldoveni care au ales litoralul românesc în vara 2015 a crescut consistent. Din păcate, Autoritatea Naţională de Turism nu a reuşit să deruleze nicio campanie de promovare pe Moldova de mai mulţi ani, iar prin simpla participare de la Expoziţia de Turism din Moldova nu ai cum să obţii alte rezultate în afară de acela de a bifa prezenţa la un târg. Considerăm inacceptabilă lipsa unei strategii şi a rezultatelor în promovarea României ca destinaţie de vacanţă pe piaţa vecină şi prietenă, în comparaţie cu eforturile de promovare pe care continuă să le facă Bulgaria, Turcia şi alte state concurente”, se mai arată în comunicatul de presă al FAPT.